15. jan 2016.

NS: Mahao pištoljem pred novinarkom RTV / VIDEO

10478852945698e41a1e893246618488_v4_bigNepoznati muškarac s pištoljem u ruci na novosadskoj Najlon pijaci prišao je televizijskoj ekipi RTV koja se uživo uključivala u program i mahao pištoljem

Muškarac je ispred novinarke i kamere izvadio pištolj, što je i zabeleženo na snimku, a zatim je pobegao.

Radio-televizija Vojvodine je tim povodom podnela prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova.

RTV je navela da je taj incident još jedno upozorenje da se bezbednost novinara mora podići na viši nivo.

Još nije utvrđeno da li se radi o pravom pištolju ili o imitaciji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će se policija potruditi da što pre otkrije identitet osobe koja je u Novom Sadu, tokom uključenja reporterke RT Vojvodine, prolazeći kroz kadar mahnula revolverom, što je i zabeleženo na snimku te televizije.

Stefanović je, odgovarajući na pitanja novinara rekao da policija utvrđuje identitet te osobe i da će se videti koje su mu bile namere i da li je oružje bilo pravo.

„To je nešto nedopustivo i to ne može da se toleriše. I trudićemo se da što pre otkrijemo identitet tog lica“, poručio je Stefanović.

NDNV: Svedočanstvo o dubokim poremećajima u društvu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražilo je od nadležnih organa da hitno otkriju identitet osobe koja je danas pištoljem pretila televizijskoj ekipi Radio-televizije Vojvodine na novosadskoj Najlon pijaci. Kako je navedeno u saopštenju, NDNV je zatražila da se „vinovnik“ ovog napada izvede pred lice pravde, jer je prilikom direktnog uključenja u jutarnji program vojvođanskog javnog servisa prišao ekipi pištoljem, što su kamere i zabeležile.

„Zahtevamo da se ova osoba primereno kazni, kao i da se jasno saopšti koji su bili motivi napada. NDNV je više nego zabrinut zbog eksplozije nasilja u Srbiji i Vojvodini, i smatra da ona svedoči o dubokim društvenim poremećajima, za koju odgovornost snose pre svega oni koji donose odluke i kreiraju javno mnjenje“, navedeno je u saopštenju udruženja.

Dodaje se da svakodnevne poruke mržnje koju šalju predstavnici vlasti i mediji pod njihovom kontrolom, koje prati porast ksenofobije, nacionalizma i pokušaj zabrane drugačijeg, kritičkog mišljenja, proizvode „jezive posledice“.

„Pogotovo u društvu koje je, kao ovo naše, u velikoj meri traumatizovano i koje se nikada nije suočilo sa strašnim ratovima i zločinima devedesetih, te njihovim uzrocima i posledicama“, saopštio je NDNV.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend