27. apr 2016.

NUNS i ANEM za memorandum o zaštiti novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) podržavaju usvajanje memoranduma o zaštiti novinara

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović nada se da će se brzi nastaviti razgovori o memorandumu o zaštiti novinara i da će se u njima razrešiti i primedbe koje NUNS ima na nacrt tog dokumenta.

Od početka podržavamo bolju saradnju državnih organa, MUP-a i Tužilaštva, sa novinarskim i medijskim udruženjima po pitanju zaštite novinara i smatramo da bi memorandum mogao da bude značajan korak ka tome, istakao je Obradović.

On je objasnio da NUNS insistira na sveobuhvatnoj analizi, na osnovu baze podataka o napadima na novinare koju već nekoliko godina vodi NUNS, kako bi se otkrilo koje su to „crne tačke“ u oblasti zaštite novinara.

Obradović smatra da bi to omogućilo da se otklone razlozi koji dovode do ugrožavanja bezbednosti novinara.

Smatramo i da je potrebna bolja saradnja državnih organa i novinarskih udruženja, ali da nema potrebe za stvaranjem nekog posebnog zajedničkog tela, napomenuo je Obradović. Mi želimo da se ta saradnja odvija tako što će svako raditi svoj posao, rekao je Obradović i naglasio da je posao države da zaštiti novinare.

On je zaključio da NUNS hoće da pomogne u tom poslu, ali da ne želi da deli odgovornost sa državnim organima koji imaju obavezu da zaštite novinare.

ANEM: Potrebno što pre nastaviti razgovore

ANEM podržava inicijativu za donošenje memoranduma o zaštiti novinara, jer smo svedoci da postoji jedan broj nerešenih slučajeva napada na novinare, izjavio je FoNetu predsednik ANEM-a Milorad Tadić.

On je ocenio da je, radi poboljšanja položaja novinara, potrebno što pre nastaviti razgovore državnih organa i novinarskih udruženja i medijskih asocijacija radi potpisivanja tog dokumenta.

Svakako su potrebne određene izmene u tom dokumentu, napomenuo Tadić i precizirao da bi trebalo bolje definisati i samu profesiju novinara i ko se danas bavi tim poslom. On je ukazao da se može pojaviti i pitanje da li bi tu vrstu zaštite koja je predviđena memorandumom trebalo da imaju i blogeri i tviteraši, pa je potrebno da se to malo ozbiljnije reši.

Kao medijska asocijacija, mi smo zainteresovani da se tu nađe mesta i za glavne i odgovorne urednike i možda čak i vlasnike medija, ali se bojimo da ne dođe do pogrešnih tumačenja i zloupotreba, pa da to ne ode u nekom drugom pravcu, rekao je Tadić, koji je glavni i odgovorni urednik Radija Boom 93 iz Požarevca.

Tadić je objasnio da, posle 25 godina rada i svih pritisaka i problema kroz koje je prolazio, ne vidi zašto i glavni i odgovorni urednici i vlasnici medija ne bi bili obuhvaćeni memorandumom o zaštiti novinara.

 Foto: Shutterstock 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend