23. okt 2015.

NUNS i NDNV: SPC poziva na linč

nuns ndnvSPC praktično pozvala na linč Dinka Gruhonjića i Nedima Sejdinovića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da je Srpska pravoslavna crkva, odnosno Eparhija bačka, saopštenjem pod nazivom „Pravi ciljevi napada NDNV na Irineja i RTS” ne samo demonstrirala svoje duboko neprijateljstvo prema slobodi govora i mišljenja, već da je praktično pozvala na linč Dinka Gruhonjića i Nedima Sejdinovića.

U saopštenju novinarskih udruženja se navodi da je, jezikom i više nego neprimerenim jednoj verskoj instituciji, SPC delovanje NDNV-a, Gruhonjića i Sejdinovića, po metodu iz devedesetih, okarakterisala kao neprijateljsko i antidržavno, uz otvorene ili prikrivene pretnje.

Novinarska udruženja su istakla da je SPC, pored pogrešnog prezimena, Gruhonjića nazvala i “Sabahudin”, što predstavlja nacionalističku “denunacijaciju”, odnosno izmišljotinu koja se prvobitno pojavila na neonacističkom sajtu Stormfront uz pozive na obračun sa njima kao “neprijateljem srpstva”, što je, kako se ocenjuje, više nego zabrinjavajuće.

“SPC takođe iznosi i druge netačne informacije, očigledno u nameri da u što većoj meri iskoristi svoj nedvosmislneni politički i društveni uticaj za obračun sa neistomišljenicima i kritičarima njenog delovanja”, piše u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

Eparhija bačka, odnosno Srpska pravoslavna crkva, izdala je ovo saopštenje kao reakciju na saopštenje Nezavisnog društva novinara Vojvodine, u kojem ovo udruženje kritikuje nastup Irineja Bulovića u emisiji RTS-a Upitnik, karakterišući to istupanje kao govor mržnje i poziv na rat.

BH novinari: Nedopustiv obračun SPC sa kolegama iz Srbije

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su danas najoštriji protest Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Informativnoj službi eparhije Bačke zbog korištenja huškačkog jezika i otvaranja hajke na novinare Dinka Gruhonjića i Nedima Sejdinovića.

U saopštenju novinarskih udruženja iz BiH navodi se da je nedopustivo da se Srpska pravoslavna crkva i eparhija Bačka obračunavaju sa kolegama Gruhonjićem i Sejdinovićem aluzijama na njihovu nacionalnost i Boga “u kojeg (ne)veruju”.

“U reagovanju SPC se čak imputira kolegama mogući destruktivni odnos prema pravoslavnim hramovima kroz rječi kako u SPC ‘nemaju iluzije o tome šta bi se desilo sa Visokim Dečanima, Gračanicom, Sabornom crkvom u Novom Sadu i drugim pravoslavnim hramovima…da o tome odlučuju… gospoda Sabahudin – Dinko Gruhonjić i Nedim Sejdinović’. Ovo je direktan atak na sigurnost, profesionalni i ljudski intergitet novinara Gruhonjića i Sejdinovića, te drastičan primer kršenja prava na slobodu izražavanja i javnog delovanja”, piše u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara, dodaje se, izražava punu solidarnost sa kolegama iz NDNV, te poziva novinarska udruženja i medijske organizacije iz regiona, kao i nadležne međunarodne organizacije i institucije da stanu u zaštitu Dinka Gruhonjića i Nedima Sejdinovića i na zakonit način se suprotstave javnom linču i ugrožavanju sigurnosti vodećih ljudi i novinarske asocijacije NDNV.

Građanska Vojvodina: Država da zaštiti građane koji su na udaru SPC-a

irinejKoalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” ocenila je danas da saopštenje Srpske pravoslavne crkve “Pravi ciljevi napada NDNV na Irineja i na RTS” predstavlja kombinaciju poluinformacija, neistina, govora mržnje i poziva na linč novinara Dinka Gruhonjića i Nedima Sejdinovića, i da je to veoma opasna pojava s obzirom na društveni uticaj koja ova, najveća verska zajednica u Srbiji – ostvaruje.

U saopštenju Građanske Vojvodine se navodi da SPC tim saopštenjem direktno podriva slobodu govora i mišljenja, kao i pravo na slobodu veroispovesti i manjinska prava, bez obzira na to kako se Gruhonjić i Sejdinović nacionalno ili verski izjašnjavaju ili ne izjašnjavaju.

“Posebno je simptomatično da SPC u svom saopštenju za Gruhonjića koristi ime ‘Sabahudin’, iako je lako mogla saznati da je u pitanju lažno ime, izmišljeno na stranicama neonacističkog sajta Stormfront, na kojem je svojevremeno otvoreno pozivano na obračun sa njim, zbog čega je svojevremeno podneta i krivična prijava protv n.n. lica, nažalost nikada procesuirana”, navodi se u saopštenju Građanske Vojvodine.

U njemu se zahteva od države i državnih institucija da zaštite Gruhonjića i Sejdinovića, ali i druge građane Srbije koji se nalaze na udaru Srpske pravoslavne crkve, tim pre jer je u utorak 20. oktobra Irinej Bulović u emisiji na RTS-u koristio jezik mržnje kada je govorio o pripadnicima albanskog naroda u Srbiji, što je i bilo predmet reakcije NDNV-a.

“I ovaj slučaj je dokaz da vlast ne sme da krši vlastiti ustav i narušava sekularnost vlastite države, što je učinila pozivanjem samo jedne verske zajednice da se uključi u razgovor o državnim pitanjima, koji je praktično predstavljen kao zvaničan. Time su građani koji nisu vernici SPC postali građani drugog reda, što se može nazvati državnim šovinizmom”, navodi se u saopštenju Građanske Vojvodine.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam iz Novog Sada, Građanska akcija iz Pančeva, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija iz Novog Sada, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju iz Novog Sada i Vojvođanski građanski centar.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend