11. jan 2016.

NUNS podnosi prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova

vukasin_obradovic_nuns mcrsPredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da će NUNS danas, u ponedeljak podneti prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kako bi se utvrdilo kako je došao do saznanja da će biti objavljene informacije da je policija pratila jednu novinarku

Stefanović je u petak, gostujući na Radio televiziji Srbije izneo informaciju da će se narednih dana u javnosti povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića.

„Zabrinuti smo zbog ovoga i tražićemo da nadležni organi ispitaju optužbe da se novinari prate bez zakonskog osnova“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

On nije želeo da otkrije identitet novinarke koja je navodno praćena i radnika MUP-a koji je podneo prijavu jer, kako je rekao, želi da skrene pažnju javnosti sa pojedinaca na pojavu.

„I mene i podnosioca prijave uznemirila je izjava ministra Stefanovića u Dnevniku RTS-a 8. januara. Kako ministar može imati uvid u to šta će ko da kaže ako kako tvrdi, niko nije praćen i zašto se obraća javnosti i unapred kvalifikuje navode iz krivične prijave“, upitao je Obradović.

Prema njegovim rečima, suštinsko pitanje je kako je ministar Stefanović, istog dana kada se Obradović sastao sa podnosiocem prijave, došao do saznanja o tom susretu.

Obradović nije želeo da odgovori na pitanje urednika „Informera“ Dragana J. Vučićevića o imenu podnosioca prijave niti da li je reč o radniku MUP-a koji je ranije podnosio lažne prijave protiv čelnika tog resora.

Predsednik NUNS-a je dodao da novinarka nije znala da je bila praćena kao i da prema njegovim saznanjima, u ovom trenutku ona nema obezbeđenje.

Upitan zašto se toliko čekalo sa podizanjem prijave protiv ministra Stefanovića ako se navodno praćenje odigralo krajem 2014. godine, Obradović je kazao da to pitanje treba postaviti podnosiocu prijave.

Potpredsednik tog novinarskog udruženja Željko Bodrožić ocenio je da je nakon objavljivanja prijave protiv ministra Stefanovića „situacija veoma ozbiljna“ jer taj dokument, kako je naveo, govori „koliko se nezakonito radi u delu policije“.

„Imali smo vanrednu sednicu Izvršnog odbora jutros povodom ova prijave. Situacija je veoma ozbiljna i nama nije u prvom planu o kojoj se novinarki radi, mada je i to bitno, već je bitno šta se radi“, kazao je Bodrožić.

Novinarka nedeljnika „Vreme“ Jovana Gligorijević ocenila je da je ključna stvar to što je ministar unutrašnjih poslova znao da je podnosilac prijave stupio u kontakt sa Obradovićem što kako je navela, „doprinosi osećanju strahovlade.“

Konferenciju za novinare u beogradskom Medija centru obeležila je oštra rasprava urednika „Informera“ Dragana J. Vučićevića i ostalih novinara.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend