27. jan 2015.

NUNS: Podrška kolegi Kežarovskom

Tomislav Kežerovski, Foto: media.ba

Tomislav Kežerovski, Foto: media.ba

Podržavamo protest kolega novinara i medijskih radnika u Makedoniji i oštro osuđujemo odluku Apelacionog suda Makedonije, kojom je novinar Tomislav Kežarovski osuđen na dve godine zatvora zbog teksta objavljenog 2008. godine u makedonskom časopisu “Reporter 92”, povezan sa naručenim ubistvom u selu Oreše blizu makedonskog grada Velesa.

Kežarovski je u svojim tekstovima otkrio kako je makedonska policija zloupotrebila instituciju “zaštićenog svedoka”, što je, prema rečima Tamare Čausids, predsednice Sindikata novinara Makedonije, i sam “svedok” pred sudom potvrdio. Naš kolega nije, kako to piše u presudi, odao identitet zaštićenog svedoka u slučaju ubistva. On je osuđen i zatvoren za nepostojeće delo. Mi, kao novinari, poštujemo zakone, ali sama presuda nije uverila nikoga da je Kežarovski prekršio zakon s obzirom na to da kada je objavljeno ime svedoka, isti nije imao status zaštićenog svedoka.

Apelacioni sud je ovom presudom kaznio novinara zbog njegovog istraživačkog rada, čime je Makedonija postala jedina zemlja u regiji u kojoj se sloboda izražavanja sputava zatvorskim kaznama za novinare.

Sramno je i licemerno da makedonske vlasti, koje su sebi dale za pravo da se oglase povodom tragičnog napada na redakciju satiričnog francuskog časopisa “Charlie Hebdo”, koji je ujedinio svet u borbi na pravo za javno iskazanu reč i slobodu mišljenja, samo nekoliko dana kasnije na brutalan način osuđuju novinara jer je radio svoj posao.

Apelacioni sud je ovom presudom kaznio novinara zbog njegovog istraživačkog rada, čime je Makedonija postala jedina zemlja u regiji u kojoj se sloboda izražavanja sputava zatvorskim kaznama za novinare.

Svesni smo činjenice da je pitanje medijskih sloboda u zemljama bivše Jugoslavije ugroženo godinama, ali jedini način da ga odbranimo od koruptivnog i kriminalizovanog sistema jeste da radimo naš posao profesionalno i da jasno i glasno pokažemo solidarnost sa kolegama kojima je zbog rada ugrožen posao i, neretko, život.

Pridružujemo se apelu Udruženja BH novinari i Nezavisnog društva novinara Vojvodine i kao neformalna mreža novinara iz regije, smatramo da ovaj slučaj zaslužuje pažnju svih zemalja koje drže do ljudskih prava, ali prvenstveno nadležnih institucija Evropske Unije, OSCE-a i Saveta Evrope koje pozivamo da se hitno uključe u njegovo rešavanje i izvrše pritisak na makedonsku vlast da pod hitno oslobodi našeg kolegu.

Boris Pavelić (Hrvatska)

Ladislav Tomičić (Hrvatska)

Nedim Sejdinović (Srbija)

Aleksandar Manasiev (Makedonija)

Barbara Matejčić (Hrvatska)

Aleksandar Trifunović (BiH)

Žarka Radoja (Srbija)

Igor Lasić (Hrvatska)

Elvir Padalović (BiH)

Borjan Jovanovski (Makedonija)

Ilko Ćimić (Hrvatska)

Iva Martinović (Srbija)

Eldin Hadžović (BiH)

Ana Benačić (Hrvatska)

Dragan Bursać (BiH)

Dušan Komarčević (Srbija)

Maja Isović (BiH)

Mašenjka Bačić (Hrvatska)

Miodrag Sovilj (Srbija)

Milica Plavšić (BiH)

Jovana Gligorijević (Srbija)

Vesna Mališić (Srbija)

Vukašin Obradović (Srbija)

Predrag Blagojević (Srbija)

Ratko Femić (Srbija)

Bojan Cvejić (Srbija)

Svetozar Raković (Srbija)

Danica Vučenić (Srbija)

Željko Bodrožić (Srbija)

Mijat Lakićević (Srbija)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend