23. okt 2015.

NUNS traži smenu načelnika Komunalne policije

komunalna policijaNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas smenu načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića zbog ugrožavanja zagarantovanih prava i sloboda novinara i medija i kršenja Zakona o komunalnoj policiji

Osobe u civilu presrele su juče na šetalištu kod kafića „Savanova“ novinare Krika kada su prilazili gradonačelniku Beograda Siniši Malom i uzeli im fotoaparat i mobilni telefon i obrisali snimke koje je novinar napravio. Među osobama koje su novinaru oduzele fotoaparat bio je načelnik komunalne policije Nikola Ristić, saopštio je juče Krik. „Ovo je drugi put da pripadnici Komunalne policije nasrću na novinare“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

NUNS je naveo da prema Zakonu o komunalnoj policiji, policija mora da nosi uniformu, može da primenjuje sredstva prinude samo ako je nužno i može da oduzme predmet koji je pribavljen, upotrebljen ili nastao kršenjem propisa iz delokruga komunalne policije i da taj predmet predaju nadležnom organu.

„Potpuno je nejasno i nepojmljivo kako bi oduzimanje fotoaparata ili telefona uopšte moglo da bude u vezi sa ‘kršenjem propisa iz delokruga komunalne policije’, a brisanje nečijih snimaka ne spada u ovlašćenja ni jednog jedinog organa Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju NUNS podseća da je Komunalna policija 25. septembra onemogućila novinarku i snimatelja Istinomera da rade intervju i primenili fiziku silu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend