28. sep 2015.

NUNS zabrinut zbog sprečavanja ekipe Istinomera da snimi prilog ispred Savanove

istinomer logoNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas duboku zabrinutost zbog toga što je ekipa portala “Istinomer” sprečena da snimi prilog ispred restorana “Savanova” u Beogradu i pozvalo nadležne da reaguju i ispitaju ceo slučaj kako se ne bi dogodilo da praksa zabrane pristupa novinarima pojedinim objektima i delovima grada postane uobičajena

„Najoštrije osuđujemo odluku Komunalne policije da interveniše i na zahtev vlasnika restorana napiše prekršajne prijave protiv članova ekipe Istinomera”, navodi se u saopštenju NUNS-a i ocenjuje da je time novinarima ograničeno pravo na slobodu izveštavanja.NUNS takođe ocenjuje da je “uvođenje prakse prema kojoj čitave gradske zone mogu da postanu područja zabranjena za novinare” neprihvatljivo, bez obzira na želju vlasnika da objekti koji se tu nalaze ne budu snimani.

U saopštenju NUNS podseća da je snimanje dozvoljeno i uobičajeno i ispred zgrada vlade, parlamenta i drugih najvažnijih državnih institucija, kao i na ulicama Beograda i drugih gradova.

“NUNS smatra da bi nadležni organi, počev od gradskih do republičkih vlasti, trebalo odmah da reaguju i ispitaju ceo slučaj, kako se ne bi dogodilo da praksa zabrane pristupa novinara pojedinim objektima i delovima grada postane uobičajena. Takva praksa bi ograničila medijske slobode i slobode govora, a kompanijama i vlasnicima objekata bi bilo dato za pravo da prema sopstvenom nahođenju određuju da li i kada mediji mogu njima da se bave”, navodi NUNS.

1 komentar za: “NUNS zabrinut zbog sprečavanja ekipe Istinomera da snimi prilog ispred Savanove

  1. Milan Meser

    E silno ste mi vi udruženje… Baš ste ozbiljno „zabrinuti“… toliko da vam je saopštenje bliže pohvalama revnosnom radu komunalne „policije“, nego što je nekakav vid protesta.

    Da bi demokratija u jednom društvu uspela, potrebno je da I NOVINARI rade svoj posao. A kako vidimo, ne rade ga. Očigledno je da svako ima svoju cenu. Na čast vam bilo.

    01. окт 2015. at 00:42

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend