08. nov 2016.

Objavili ste moju nepotpunu izjavu

Vladimir Radomirović foto N1

Po ugledu na režimske tabloide koje kritikuje, dnevnik Danas me je netačno i nepotpuno citirao, izostavljajući iz moje izjave delove koji su ukazivali na propuste koje je ovaj list načinio pisanjem i objavljivanjem teksta o Andreju Vučiću

U telefonskom razgovoru sa novinarom Bojanom Cvejićem rekao sam da je pisanje o poslovima premijerovog brata legitimna novinarska tema (čak i da ga ministar policije nije označio kao metu atentata) ali da je način na koji je Danas obradio ovu temu, ne „malo”, kako mi je pripisano, već potpuno senzacionalistički jer je Andrej Vučić povezan sa mafijom bez ijednog ponuđenog dokaza. Kao glavnom uredniku Pištaljke, portala koji istražuje korupciju i objavljuje ono što može da dokaže, neshvatljivo mi je da se jedan ugledan medij ne pridržava načela da je insistiranje na činjenicama od suštinske važnosti za novinarstvo.

Rekao sam da me čudi da se Danas nije više bavio podatkom da je Vučićev brat član nadzornog odbora Udruženja osiguravača Srbije. Kako je moguće da u jednom kartelskom udruženju rade zajedno Vučićev brat i Vučićeva politička protivnica, član Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije, i kako je sama najavila, možda i kandidat za predsednika Srbije Miroslava Milenović? Posebno sam naglasio, zbog odgovornosti prema javno izrečenoj reči, da izjavu dajem kao novinar a ne u ime Komisije za žalbe Saveta za štampu i da bi ta komisija morala ozbiljnije da se pozabavi ovim tekstom, iako smatram da pisanje o premijerovom bratu samo po sebi nije kršenje Kodeksa novinara Srbije.

Da je Danas prihvatio nadležnost Saveta za štampu, čije mišljenje sada traži kako bi pokrio svoje greške, njegovi novinari znali bi da se odluke Komisije za žalbe o tome da li je Etički kodeks prekršen ne donose anketiranjem članova komisije, već posle dugih i ozbiljnih rasprava na sednicama koje su otvorene za javnost.

Molio bih glavnog urednika Danasa i novinara koji je pisao tekst da mi odgovore zašto su iz moje izjave izbacili deo u kom sam ih kritikovao jer su Vučićevog brata povezali sa mafijom bez dokaza i u kome sam njihov rad ocenio kao senzacionalistički. Poslovi Andreja Vučića su isto legitimna tema kao i uticaj stranog novca na domaće medije, iako je Danas bio među onim medijima koji su ignorisali ovu temu i trudili se da je izbace iz javnog diskursa, baš kao što to sada režimski mediji pokušavaju sa izveštavanjem o premijerovom bratu.

Molim Danas, čiji sam novinar nekada bio, da ne srozava ugled tog lista i da ne briše razliku između tabloidnog i ozbiljnog novinarstva.

Autor je glavni i odgovorni urednik Pištaljke i član Komisije za žalbe Saveta za štampu

Odgovor Danasa u štampanom izdanju u sredu 9. novembra.

 Foto: N1 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend