21. dec 2014.

Obradović: Lokalne samouprave krše Zakon o javnom informisanju

vukassin_obradovichPredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je danas radiju Sto plus da u većini lokalnih samouprava vladaju šarenilo i nejasnoće oko sprovođenja Zakona o javnom informisanju.

“Zakon je jasan, od 1. januara prestaje budžetsko finansiranje, a počinje projektno. To podrazumeva da lokalne samouprave medijima dodeljuju sredstva na javnim konkursima, uz nezavisnu komisiju, i dužne su da u budžetima za 2015. godinu predvide sredstva koja će dodeljivati na tim konkursima”, rekao Obradović.

On je dodao i da ga brine podatak da Novi Pazar nije predvideo sredstva za projektno finansiranje medija, što je u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju.

Očigledno lokalne samouprave nisu upoznate sa Zakonom ili određene nejasnoće u praksi žele da zloupotrebe…

“Lokalne samouprave imaju obavezu da finansiraju medije čiji su osnivači do 1. jula, ali projektno finansiranje počinje od 1. januara. Očigledno lokalne samouprave nisu upoznate sa Zakonom ili određene nejasnoće u praksi žele da zloupotrebe”, naglasio je Obradović.

Inače, iako će do 1. jula 2015. godine morati da bude privatizovana, Regionalna televizija Novi Pazar za prvih šest meseci naredne godine dobiće iz gradskog budžeta preko 67 miliona dinara, samo tri manje nego u celoj 2014. godini.

Ukupan budžet RTV Novi Pazar za iduću godinu iznosi nešto više od 73 miliona dinara, od kojih će preko 63 miliona otići na plate zaposlenih.

Prema ove godine usvojenim medijskim zakonima, ukoliko RTV Novi Pazar ne bude privatizovana do 1. jula 2015. godine, njen kapital će biti prenet zaposlenima i to bez naknade.

Ako zaposleni ne prihvate besplatne akcije, Zakon o javnom informisanju predviđa gašenje medija i njegovo brisanje iz Registra medija.

Pisma zainteresovanosti za kupovinu RTV Novi Pazar Agenciji za privatizaciju do sad su poslala dva potencijalna kupca, radiodifuzno preduzeće “Vizija” čiji vlasnik je aktuelni direktor ove televizije Denis Mavrić i Ruždija Šabotić, osnivač nekadašnje TV “San”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend