24. avg 2016.

Obradović: Plašim se, s obzirom na Vučićevu nervozu, da nećemo dugo čekati da se s RTS-om dogodi ono što je već napravljeno s RTV Vojvodinom

rtsNa konferenciji za novinare koja se održala u ponedjeljak 22. kolovoza u Vladi Srbije predsjednik Vlade Aleksandar Vučić kritizirao je rad Radio televizije Srbije (RTS) rekavši, između ostalog, da bi građani Srbije trebali upitati koliko novaca je spomenuti javni servis potrošio na slanje ekipe koja je pratila i izvještavala s Olimpijskih igara iz Rio de Janeira

“O nekima s javnog servisa me sramota govoriti. Svi građani ih plaćaju da bi oni širili mržnju prema pojedincima ili vladi samo zato što ne mislimo kao oni. Ja na RTS ne idem već 4 do 5 mjeseci i neću niti ići. Vodite politiku kakvu hoćete, osim što nam uzimate stalno sve više novca. Nije u pitanju svađa, poštujem što su javni servis, nažalost pojedini urednici se ponašaju kao političke persone, sami ste svjedoci tome, vidite šta rade u programu, oštre su riječi premijera Vučića upućene svima koji su imali negativne komentare tijekom Olimpijskih igara, posebno navodeći RTS kao javni servis.

Vučić se obratio svojim kritičarima s javnog servisa naglasivši da ne prihvaća ocjene “primitivnog ološa”, koji samo misli da uvredama može riješiti sve: Što se nisi odrekao visokih dnevnica pa da uložimo za bazene. Potrpao si novce za odlazak u Brazil u svoje džepove, a nisi se odrekao za bazene, koji tvrdiš da nedostaju”.

Povodom kritike, kao svojevrsni odgovor premijeru Vučiću, RTS je na svojoj Internet stranici objavio podatke o troškovima ekipe koja je izvještavala s Olimpijskih igara naglasivši da je ekipu RTS-a činilo 37 članova – deset zaposlenih iz tehničkog sektora, 12 zaposlenih iz produkcije, tri novinara Radio Beograda, jedan tehničar iz Radio Beograda, novinarka Informativnog programa, devet sportskih komentatora i novinara, kao i vođa projekta. Navedeno je da je RTS u 17 dana emitirao oko 293 sata premijernih direktnih prijenosa, što je nešto više od 17 sati programa dnevno te je emitirano 126 sati repriznog programa. U priopćenju je posebno istaknuta napomena da je IO ugovoren zajedno sa TV pravima za ZOI 2014. u Sočiju u iznosu od 1,4 milijuna eura, u šta je ušao i trošak garancije. Točan trošak službenog puta za Rio na bazi akontacija pravdat će se po obračunu putnih naloga.RTS je usporedio i da je Hrvatska radiotelevizija imala 39 članova ekipe, slovenski javni servis 31, a mađarski 60. Nadalje je naglašeno da se dnevnice RTS-a određuju u skladu sa Uredbom o naknadi troškova objavljenom u Službenom glasniku Srbije broj 86/2007. Svi članovi RTS-ove ekipe imaju jednake dnevnice te one ne zavise od posla koji obavljaju i iznosile su 84 eura, piše u priopćenju. Konačni troškovi za igre u Riju znati će se za par dana.Za Fairpress predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović komentirao je izjavu premijera Vučića.

Premijer je praktično demonstrirao još jednon odnos “ološ demokracije” prema javnom servisu, ali i medijima i slobodi izražavanja uopće. Njegov riječnik, također, dokazuje da Vučić ne može sasvim iskoračiti iz svoje prošlosti koliko god da se trudio. Očigledno je da premijer želi pretvoriti javni servis u neku verziju Pinka s primjesama Informera. Ono što je izrečeno na ovoj konferenciji za medije je samo dio tog procesa i plašim se, s obzirom na Vučićevu nervozu, da nećemo dugo čekati da se s RTS-om dogodi ono što je već napravljeno s RTV Vojvodinom, Vukašin Obradović za Fairpress.

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocijenilo je da je način na koji je predsjednik Vlade Aleksandar Vučić govorio o novinarima Radio-televizije Srbije na press konferenciji neprimjeran te je u svojem priopćenju navelo da ničim potkrepljene tvrdnje da novinari javnog servisa šire mržnju, a da su pojedini urednici RTS-a “političke persone par excellence”, predstavljaju direktan pritisak na uređivačku politiku tog medija, što je zabranjeno domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama o slobodi medija. Udruženje je naglasilo da je premijer izjavom “ne idem na RTS već četiri, pet mjeseci” demonstrirao neodgovornost i kada je riječ o njegovoj obavezi prema javnosti. NUNS zaključuje da ovakvim nedoličnim izrazima, premijer Vučić “doprinosi tabloidizaciji javne scene koja promovira uvredljiv način javnog ophođenja, neprimjeren i opasan za slobodno, demokratsko društvo”.

1 komentar za: “Obradović: Plašim se, s obzirom na Vučićevu nervozu, da nećemo dugo čekati da se s RTS-om dogodi ono što je već napravljeno s RTV Vojvodinom

  1. mirka

    Kadgod premijeru ponestane argumenata za nešto što hoće da odbrani,potegne se pitanje nečijih zarada,ili troškova.Ja bih pre da upitam njega odakle njemu za tako luksuzan život i cele njegove porodice od tako jadne plate koju nam prikazuje.Takođe bi mogao da nam odgovori zašto i koliko miliona je otišlo na nepotrebne izbore.Što se tiče medija i javnih servisa već su dovoljno unakaženi,a za to dobar deo krivice snose i oni u njima zaposleni.Da li je moguće da jedan neurotičan tip manipuliše tolikim obrazovanim ljudima, ili je među njima većina ista kao on?

    24. авг 2016. at 15:17

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend