04. maj 2015.

Obradović: Većina medija pod uticajem Vučića

Vukasin-ObradovicVećina medija je pod direktnim uticajem Aleksandra Vučića i SNS, a pritisci se danas vrše na jedan prefinjeniji način, preko ekonomskog aspekta – guše se oni mediji koji nisu na fonu onog što zagovara aktuelna vlast, kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović

Prema svetskoj listi po slobodi medija organizacije „Reporteri bez granica“ Srbija je u 2014. godini zauzela 67. mesto od ukupno 180 zemalja, što predstavlja pad od 13 pozicija u odnosu na izveštaj iz 2013. godine.

Povodom Svetskog dana slobode medija 3. maja, Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je medijske radnike da se zajedno suprostave daljem unižavanju profesije, dok iz Udruženja novinara poručuju da novinarstvo nikada nije bilo u težem ekonomskom položaju navodeći da pad Srbije na svetskim rang listama jeste posledica nastavljene prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune.

Slobode medija i položaj novinara u Srbiji bile su teme o kojima su u Novom danu pričali Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a i Veljko Lalić, direktor i glavni urednik Nedeljnika.

„Ključni problemi u medijima mogu da se lociraju u nekoliko celina. Težak ekonomski položaj je jedan od najvažnijih problema s kojim se suočavaju novinari, zatim reperkusije koje se odnose na autocenzuru. Siromašan novinar, koji se plaši kada će i da li će primiti platu, ne može da razmišlja o slobodi medija“, kaže Vukašin Obradović.

Zatim, kako dodaje, očigledni su politički pritisci i pokušaji vlasti da stvore jednu paralelnu sliku u medijima. Bezbednost je, takođe, veliki problem. Kako kaže, bilo je 24 napada na novinare prošle godine, od toga 12 fizičkih, a četvoro novinara je pod stalnom policijskom pratnjom. On je podsetio da je prebijanje Damira Pašalića, novinara Foneta, koje se dogodilo u julu prošle godine, gotovo zaboravljeno, i da nema rezultata istrage.

Urednik Nedeljnika Veljko Lalić kaže da mediji propadaju od 2002, od perioda kada su zaustavljene privatizacije. Tada je trebalo da Novosti kupe Englezi, a da Nemci ostanu u Politici, navodi Lalić.

Ključni momenat je jun, kada ćemo videti da li će država da izađe iz medija, i kako će se oni privatizovati, rekao je Lalić.

On podseća da smo imali situaciju da pojedini mediji godinama imaju skrivene vlasnike, koji su držali i po dve televizije.

Stanje u medijima, uključujući i strah novinara i autocenzuru, prema njegovom mišljenju dolazi zbog ekonomskih lobija koji sve drže. Država je najveći poslodavac, koja veliki novac delegira u medije, kaže Lalić. Kako navodi, takvo stanje najbolje ilustruje to što se i „Utisak nedelje“ Olje Bećković ne emituje ni na jednoj televiziji.

Vukašin Obradović ocenjuje da su mediji u Srbiji su po meri svojih građana i svoje političke elite.

„Od 2000. ako postoji kontinuitet u bilo čemu, to je odnos prema medijima… Mi nismo imali nijednu pol garnituru, uključujući i ovu danas, koja je posmatrala medije kao deo demokratskog procesa“, kaže Obradović dodajući da su svi na medije gledali kao na sredstvo i način da se dođe na vlast.

Zakoni su mrtvo slovo na papiru sve dok se mediji ne smatraju delom demokratskog procesa, kaže Obradović. On postavlja pitanje da li ćemo ikada dobiti vlast koja će na medije gledati kao na kontrolore demokratije, kao na „četvrti stub“ demokratije, a ne samo kao način da se predstavi ono što oni žele.

Obradović: Aleksandar Vučić često ministar kulture

Govoreći o Ministarstvu kulture i informisanja i ministru Tasovcu, Lalić kaže da on ne može mnogo da popravi stanje u medijima. Ključni trenutak će biti ovaj u junu, kad se država povuče iz medija i pusti medije da rade sami, navodi.

„Ministarstvo kulture je u problemu kada ulogu ministra kulture preuzme Aleksandar Vučić, a to se često dešava.Tasovac je napravio jedan pozitivan korak donošenjem seta zakona. Čini mi se da, ipak, tom sferom vlada neko drugi – najmoćniji čovek u zemlji“, kaže Obradović.

„Većina medija, osim onih malobrojnih, su pod uticajem Aleksandra Vučića i SNS. Pogledajte samo uticaj države na medije, kad se pogleda taj ekonomski aspekt… U nekom periodu smo imali jedan brutalan odnos prema medijima, danas imamo prefinjeniji kanal uticaja – vi gušite one medije koji nisu na fonu onog što zagovara aktuelna vlast. To se, uostalom, konstatuje u ovim izveštajima svetskih organizacija koje se bave trendovima u medijima… U junu ćemo videti šta država želi – ukoliko postoji volja da država izađe iz medija, slažem se sa Lalićem“, kaže Obradović.

On podvlači da je veliki problem medija što je drža najveći poslodavac, i odatle problemi.

Lalić: I mejnstrim mediji se tabloidizirali

Obradović: Većina medija pod uticajem Vučića„Tabloidizacija se vodi kroz jake privatne medije, i vidi se da su pod uticajem države“, kaže Lalić dodajući da je to jedna situacija koja pravi apsurdnu sliku, da u medijima kao što je Politika ima više tekstova sa različitim mišljenjima.

„Što više imate pritisaka to je jača autocenzura… Novinari su svesni da, osim što su malo plaćeni, teško mogu da dođu do novog posla“, kaže Vukašin Obradović. Oni su stalno pod takvim pritiskom – ako ti kao mač nad glavom stoji rečenica poslodavca: ćuti i radi, mogu sutra da dovedem za manje pare nekog da radi tu, kako on da misli o slobodi medija, dodaje.

„Sve dok su novinari slabo plaćena radna snaga, a ne intelektualni vrh jednog društva, dotle će biti i tabloidizacije“, ocenjuje Obradović.

Na pitanje da li se može promeniti ovakvo stanje, Lalić kaže: „Ako se budemo približavati EU, malo ćemo i mi više ličiti na ta društva, pa će se desiti promena“. On je dodao da je problem što u Srbiji postoji veliki broj medija, i mnogo sitnih medija koje su pokretali tajkuni za neke katske stvari, ili neke političke stranke… Novinari ne mogu da razmišljaju i bave se istraživačkim radom, ukoliko dobijaju plate na dva, tri meseca, navodi.

Lalić kaže da ćemo videti šta će se desiti u junu, i dodaje da bi bila dobra vest ako država izađe iz medija.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend