27. apr 2016.

Obradović: Zaštita novinara je obaveza države

Nadam se da ćemo vrlo brzo nastaviti razgovore o memorandumu o zaštiti novinara i da će se u njima razrešiti i primedbe koje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ima na nacrt tog dokumenta, izjavio je FoNetu predsednik NUNS Vukašin Obradović

Od početka podržavamo bolju saradnju državnih organa, MUP i Tužilaštva, sa novinarskim i medijskim udruženjima po pitanju zaštite novinara i smatramo da bi memorandum mogao da bude značajan korak ka tome, istakao je Obradović.

On je objasnio da NUNS insistira na sveobuhvatnoj analizi, na osnovu baze podataka o napadima na novinare koju već nekoliko godina vodi NUNS, kako bi se otkrilo koje su to „crne tačke“ u oblasti zaštite novinara.

Obradović smatra da bi to omogućilo da se otklone razlozi koji dovode do ugrožavanja bezbednosti novinara.

Smatramo i da je potrebna bolja saradnja državnih organa i novinarskih udruženja, ali da nema potrebe za stvaranjem nekog posebnog zajedničkog tela, napomenuo je Obradović.

Mi želimo da se ta saradnja odvija tako što će svako raditi svoj posao, rekao je Obradović i naglasio da je posao države da zaštiti novinare.

On je zaključio da NUNS hoće da pomogne u tom poslu, ali da ne želi da deli odgovornost sa državnim organima koji imaju obavezu da zaštite novinare.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend