21. avg 2015.

Odobren je novac za superveštačenje o smrti novinarke Dade Vujasinović

Državno veće tužilaca odobrilo je dodelu novca za superveštačenje dokaza u Holandiji u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović, saznaju Naše novine.

Time je otklonjena prepreka da se materijalni dokazi, među kojima su posebno značajni filcani čepovi izvađeni iz tela novinarke, puška i fotelje s tragovima krvi, dostave Nacionalnom forezničkom institutu u Hagu.
Prema nekim procenama za ovaj posao trebalo je obezbediti više od 30.000 evra. Od holandskih stručnjaka se očekuje da pomognu konačnom razrešenju 20godišnje enigme koja se svodi na ključno pitanje: Da li je Dada Vujasinović ubijena ili je digla ruku na sebe?

Prevedeni spisi

Na predmetu o smrti novinarke radi Više javno tužilaštvo u Beogradu i u saradnji s ovim organom gonjenja prevedeni su neophodni spisi iz dosijea i poslati u Nacionalni foreznički institut.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu na Novom Beogradu, a u obdukcionom zapisniku je ostalo zabeleženo da je umrla dan ranije. Prema tadašnjoj zvaničnoj verziji, novinarka je izvršila samoubistvo, pucajući sebi u grudi iz lovačke puške. Dadina porodica nije poverovala u ovakvo objašnjenje tragičnog događaja, a razloge za sumnju pružili su neverovatni propusti službi koje su radile na rasvetljavanju slučaja.

Između ostalog, uviđaj je obavljen bez prisustva dežurnog istražnog sudije, a policija je događaj sama okvalifikovala kao suicid, iako na to nije imala pravo. Pored toga, nisu uzeti otisci s lovačke puške kojom je izvršeno navodno samoubistvo, a ne postoji ni zapisnik o odnetim dokazima koji su se nalazili u stanu.

Gde su nestali dokazi?

Što je još čudnije, dugo se nije znalo gde su nestali tako bitni dokazi, kao što je odeća u kojoj je Dada bila kada je nađena mrtva, kao i olovna sačma izvađena iz njenog tela tokom obdukcije. Iz policije su uporno ponavljali da su dokazi verovatno izgubljeni, odnosno nestali tokom NATO bombardovanja, sve dok Komisija za istraživanje ubistva novinara nije zatražila dodatnu proveru.

Tada se ispostavilo da je kesa, u kojoj su čuvane olovne kuglice izvađene iz tela novinarke, sve vreme bila u ormaru policijskog inspektora koji je radio na predmetu i koji je u međuvremenu preminuo. Sumnjajući od samog početka u zvaničnu verziju, porodica novinarke se obratila privatnom balističaru Zoranu Jovanoviću i zatražila da obavi veštačenje.

Jovanović je utvrdio da su na fotelji, na kojoj je Dada pronadena mrtva, ostali tragovi dve krvne grupe, što ukazuje jasno na mogućnost je pored novinarke, u vreme njene smrti u stanu bila još neka osoba. Ova činjenica dostavljena je nadležnim organima krajem 1994. godine, ali nalaz veštaka nije uvažen. Četiri godine kasnije usledilo je još jedno veštačenje, koje je obavio balističar Vladimir Kostić.

U svom nalazu on je naveo da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa. To je uzdrmalo tvrdnje o samoubistvu jer bi njihovo prihvatanje značilo da je novinarka u sebe pucala dva puta. Tek posle toga, tačnije januara 2009. godine, tadašnje beogradsko Okružno javno tužilaštvo pokrenulo je pretkrivični postupak i slučaj više nije vodilo kao samoubistvo. Stručnjaci kažu da su pomenuti čepovi izuzetno važni dokazi i da njihovo superveštačenje najviše može da doprinese razrešenju dileme da li je u pitanju samoubistvo ili ubistvo.

Preuzeto sa: NUNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend