03. maj 2015.

Ombudsmani i poverenik: Stvoriti uslove za medije bez straha

pokrajina-pokrajinski-ombudsman-zastitnik-jpg_660x330 (1)Pokrajinski i republički zaštitnik građana ocenili su, u odvojenim saopštenjima povodom Svetskog dana slobode medija, da novinari u Srbiji danas nisu u mogućnosti da se na slobodan način bave svojom profesijom

Pokrajinski zaštitnik građana zahteva od vlade da stvori uslove kako bi novinari i mediji svoje obaveze prema građanima ispunjavali slobodno i bez straha, saopštio je Pres biro Vlade Vojvodine.

U suprotnom, navodi se u saopštenju, razne vrste pritisaka i zabrinjavajuće prisustvo cenzure i autocenzure u potpunosti će obesmisliti funkciju medija, a kritički govor o problemima društva će biti zamenjen neumerenim pohvalama vlasti.

„Štiteći novinare, štiti se i pravo građana na pravovremeno, pouzdano i objektivno informisanje. Bez takvog informisanja građani lako postaju žrtve manipulacije, a vlast, lišena kritike, klizi u autoritarizam“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navode i podaci iz UNS-ovog istraživanja da 48 odsto ispitanih novinara veruje da njihove kolege pribegavaju autocenzuri povremeno, a 29 odsto u velikoj meri.

„Kao institucija zadužena da štiti ljudska prava, Pokrajinski zaštitnik građana je zainteresovan da se granice slobode medija u društvu šire i da se novinarima, uvek kada su izloženi pritiscima, pruži efikasna zaštita“, stoji u saopštenju.

Podseća se da je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, 3. maj proglašen Svetskim danom slobode medija.

Janković: Novi medijski zakoni u senci tabloidizacije držžave

Zaštitnik građana Saša Janković u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija ocenio je da se Srbija ne može podičiti stanjem slobode medija, niti ekonomskim položajem novinara, te da je donošenje novih medijskih zakona ostalo u senci tabloidizacije države.

„Svetski dan slobode medija, 3. maj, ove godine obeležavamo sa ugušenim osećajem zadovoljstva, jer je donošenje novih medijskih zakona ostalo u senci tabloidizacije države i nastavka pritisaka na nezavisne medije i novinare“, smatra Janković.

Čestitajući svim medijskim poslenicima njihov dan, Janković ističe njihovu „profesionalnu, društvenu i ustavnu obavezu da, uprkos svemu, istinito, potpuno i objektivno izveštavaju građane“.

Janković je naveo i da država treba da im stvarno, a ne na papiru, osigura uslove za slobodan i nesmetan rad.

Set novih medijskih zakona, koji je ocenjen pozitivno i u zemlji i u inostranstvu, zaključio je Janković, još nije doneo željeni napredak u praksi.

Šabić: Uloga medija nezamenljiva i nužna

Poverenik Rodoljub Šabić poručio je danas da je uloga medija i novinara nužna i nezamenljiva u svakom stvarno demokratskom društvu i da je obaveza države da konstantno obezbeđuje i unapređuje uslove za ostvarivanje te uloge.

Povodom 3. maja, Svetskog danas slobode medija, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je pisma predsednicima Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine i svim novinarima u zemlji čestitao taj dan.

Uz želje za uspeh u radu, Šabić je istakao spremnost i obavezu da medijima i novinarima pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije, navodeći da je veoma važno da napredak koji je država ostvarila u normativnoj sferi usvajanjem paketa medijskih zakona, bude što pre valorizovan u stvarnom životu.

Šabić smatra da je neophodno da država i društvo što pre pronađu odgovore na otvorena pitanja među kojima se, tvrdi, izdvajaju netransparentnost medijskog vlasništva i netransparentnost finansiranja i ostvarivanje uticaja na medije korišćenjem budžetskih sredstava, poreskim olakšicama…

Prema njegovim rečima, neophodno je baviti se i pitanjima kao što su „nedefinisan status javnog servisa“, „autocenzura i fenomeni rata u elektronskoj sferi, odnosno česti i kontinuirani napadi na pojedine veb sajtove, uspostavljanje struktura takozvanih botova“…

Jedno od važnih pitanja je, dodao je Šabić u saopštenju, i sve šira tabloidizacija medija propraćena sve češćim pojavljivanjem, drugim medijima nedostupnih „poverljivih informacija“ u pojedinim medijima.

Uloga vlasti u iznalaženju odgovora na ta pitanja je velika, smatra poverenik, dodajući da doprinos treba da daju i novinari i mediji.

„Oni, pre svega kroz delovanje svojih profesionalnih asocijacija moraju da smanje veliki raskorak između vrednih etičkih, profesionalnih standarda koje su upisali u svoj kodeks i praktičnog ponašanja nekih medijskih ‘poslenika’ koji s tim standardima nemaju gotovo nikakvu vezu“, naveo je on.

Šabić ističe i da je nesporna obaveza države obezbeđenje lične bezbednosti novinara, što uključuje kažnjavanje onih koji tu bezbednost ugroze.

U tom kontekstu, on smatra da je dobro što je posle mnogo godina pokrenut sudski postupak povodom ubistva Slavka Ćuruvije, ali i da nije dobro što se to još ne dešava povodom smrti Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Od izuzetnog je značaja, zaključio je Šabić, da i ti slučajevi budu rasvetljeni i razrešeni jer je samo to garancija da se ništa slično nikad ne sme i neće ponoviti.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend