22. jul 2015.

Opet sporan medijski konkurs u Nišu

3642852658_2a74a6340e_zI nakon usvajanja novog Zakona o informisanju gradske vlasti Niša su novac namenjen javnom informisanju podelile na diskutabilan način. Dve trećine od 50 miliona dinara su dobili mediji u vlasništvu jedne porodice – Radomirović

Televizija „Belami“, istoimeni radio i internet portal i Narodne novine, čiji je glavni urednik Vidosav Radomirović, u narednih 6 meseci dobiće 31,4 miliona dinara poreskih obveznika za proizvodnju sadržaja koje je posebna komisija uglavnom ocenila kao „odlično osmišljene“.

Ostatak novca su dobile televizije bliske vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci – 8 miliona televiziji „Zona plus“, čiji je vlasnik sin potpredsednika SNS i ministra odbrane Bratislava Gašića, a 4,5 TV „Kopernikus“.

„City radio“ i „Južne vesti“ su dobili po 1,8, odnosno 2 miliona dinara, dok će sa 4 miliona dinara biti sufinansirani sadržaji još 6 medija i produkcijskih kuća.

Ni uz ogromno interesovanje javnosti gradske vlasti nisu objavile kriterijume na osnovu kojih je raspodela obavljena, kao ni obrazloženje same Komisije.

Zbog toga su predstavnici LAF-a, zvaničnog gradskog antikorupcijskog tela, ceo konkurs ocenili kao „netransparentan“ i najavili žalbe Agenciji za borbu protiv korupcije.

Članovi LAF-a su posebno izdvojili i činjenicu da je jedan od članova Komisije koja je odlučivala o raspodeli novca zaposlen u novinskog agenciji „Beta“, koja je kao jedan od učesnika na konkursu dobila novac.

Vredi pomenuti i da je tročlana komisija koja je odlučivala o raspodeli skoro pola miliona evra odlučila da javnosti ne dozvoli uvid u svoj rad, pravdajući se tvrdnjom da bi to „usporavalo rad komisije“.

KO JE BIO U KOMISIJI?

– Dušan Stojanović, dopisnik „Večernjih novosti“ – kao „nezavisni medijski stručnjak“
– Goran Vladković, direktor „OK radija“ Vranje – predlog ANEM-a i LokalPress-a
– Biljana Ljubisavljević, novinar BETA i „JugMedia“ – predlog Društva novinara Niša

Sporno iz godine u godinu

Praktično je sa njom otpočela prethodna vlast DS-SPS-URS, a nastavljena je i dolaskom SNS.

Da je ranijih godina novac nelegalno davan medijima potvrdile su i inspekcije Državne revizorske institucije, koja je protiv gradskih funkcionera zbog toga podnela i čitav niz prijava.

 Foto: Flickr/Oblivious Dude 

Autor: B. G.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend