10. avg 2015.

Opomena „Informeru“ zbog neistina o RTS-u

savet-za-stampu-logo-1Savet za štampu izrekao je javnu opomenu dnevnom listu „Informer“ jer je tekstom „RTS po meri CIA“, objavljenim 8. jula 2015, prekršio tačke 2 i 5 Kodeksa novinara Srbije koje se odnose na istinitost izveštavanja

Savet za štampu je saopštio da je Informer prekršio određene tačke novinarskog kodeksa i podsetio taj dnevni list na obavezu novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i da je sa novinarstvom nespojivo objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina.

RTS je podneo žalbu Savetu za štampu ocenjujući da je, suprotno odredbama Kodeksa, sporni tekst zasnovan na insinuacijama da određena kadrovska rešenja generalnog direktora „predstavljaju dokaz da je javni servis ‘po meri Amerikanaca’ i da je ‘RTS po meri CIA'“.

„Ovakvim komentarima krše se navedene odredbe Kodeksa novinara Srbije i tabloidnim manirom, po kojem su ove dnevne novine poznate, narušava se ugled RTS-a i generalnog direktora. U kontinuitetu se u ovim dnevnim novinama tekstovi koji se odnose na RTS objavljuju pod naslovima ‘žuti Bujke’ i sličnim“, navedeno je, između ostalog, u žalbi.

Redakcija Informera nije odgovorila na žalbu, dok su članovi Komisije za žalbe ocenili da ovaj list nije ponudio nikakve dokaze za tvrdnju iznetu u naslovu teksta, već se do toga da je javni servis „po meri CIA“ dolazi navodnim logičkim zaključivanjem.

„Ako je jedan od osnivača televizije N1 bivši šef CIA, a za zamenika direktora RTS će biti postavljena direktorka te televizije, onda to znači da se RTS pravi u skladu sa željama Amerikanaca, odnosno CIA“, optužbe su koje se navode u osporenom tekstu Informera.

Savet za štampu ističe da se u spornom tekstu u Informeru uviđa, već u samom naslovu, čista spekulacija predstavljena kao činjenica, dok se ista, neutemeljena nagađanja iznose i u tekstu.

Komisija za žalbe Saveta za štampu je zaključila da je dnevni list Informer prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije i izrekla je javnu opomenu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend