01. maj 2015.

Orden Legije časti Olji Bećković

Ambasadorka Francuske Kristin Moro uručila je orden Legije časti, u rangu viteza, novinarki Olji Bećković za izuzetan profesionalni put, hrabrost i odvažnost.

olja-legija-casti-cb

Foto: Tanjug

Bećković je, primajući orden, rekla da je odlikovana u trenutku kada je, kako je navela, političkom odlukom ukinuta emisija „Utisak nedelje“ koju je vodila u protekle 23 godine.

„Ne mogu i neću da sakrijem ličnu nelagodu što me je Vaša zemlja, Francuska, jasnije videla i bolje razumela od moje sopstvene“, istakla je Bećković, vidno uzbuđena.

Ambasadorka Moro je ukazala da je sloboda govora neprestana borba koja se sudara sa brojnim preprekama.

„Ne samo sa nezadovoljstvom onih čiji se interesi loše prilagođavaju transparentnosti, već i sa komercijalnim interesima i, najzad, sa autocenzurom, iskušenjem koje postaje razumljivo pred strepnjama koje mogu da osećaju novinari za svoje radno mesto, pa čak i za svoju bezbednost“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, da bi se to prevazišlo treba imati čvrsto utemeljena uverenja, veoma jasan osećaj za moral i ličnu hrabrost, a potrebno je i povoljno okruženje, ne samo na zakonskom već i na društvenom i intelektualnom planu.

„Ne mogu i neću da sakrijem ličnu nelagodu što me je Vaša zemlja, Francuska, jasnije videla i bolje razumela od moje sopstvene“, istakla je Bećković

„Solidarnost profesije, podrška građana, priznavanje uloge slobode medija u jednoj demokratiji su veoma važni elementi koji omogućavaju veru u budućnost“, dodala je Moro.

Ističući da je orden Legije časti priznanje najvišeg ranga među francuskim počasnim odlikovanjima koje odlikuje ličnosti čije angažovanje otelotvoruje velike ideje, vrednosti i ciljeve koje Francuska brani na svojoj teritoriji i u svetu, ona je podsetila na životni put Olje Bećković.

Konstatovala je da je Bećković tokom 23 godine, od 1991. do 2014, vodila „Utisak nedelje“, emisiju za koju je njeno ime neraskidivno vezano, a koja je, kako je navela, pratila razvoj i preobražaj Srbije svih tih godina.

„Razvijajući jedan potpuno drugačiji koncept od onog koji je pre toga postojao u vašoj zemlji, slobodno novinarstvo u službi informisanja građana koje daje bez predrasuda i sa punom slobodom reč ličnostima koje brane najrazličitije ideje, učestvovali ste u građanskom obrazovanju više generacija vernih gledalaca“, istakla je Moro.

Ocenivši da je Bećković „simbol srpskog novinarstva“, Moro je izrazila nadu da će ona moći da nastavi sa ispunjavanjem profesionalne misije koju je sebi zartala.

„Znam da ćete jednom mesečno u nedeljniku ‘Nin’ objavljivati intervjue koje ćete voditi sa značajnim ličnostima sa javne scene u Srbiji koje će, kao i uvek, da brane svoja različita uverenja i predstavljaju različita mišljenja“, zaključila je ambasadorka Moro.

Zahvalivši na francuskom odlikovanju, Bećković je istakla da je ono sada obavezuje da se do kraja života trudi da ga ne izgubi.

„Ovo bi trebalo da bude nešto zbog čega se osećate vrlo ponosno, a sa druge strane taj osećaj da vas Francuska više ceni od sopstvene zemlje ne može baš da vas učini ravnodušnim“, rekla je Bećković okupljenim novinarima.

2 komentara za: “Orden Legije časti Olji Bećković

  1. mitrovic zoran

    Čestitam Olji Bećković na dobijenom ordenu. Mislim da je i Saša Janković dobio orden. Ako sam u pravu, onda i njemu sve čestitke!

    01. мај 2015. at 20:33
  2. Dugo sam razmišljao,prisećao se minulih godina,ali nisam našao ni jedan razlog da ova osoba dobije taj orden. Lično mislim da je ovo politička odluka.

    03. мај 2015. at 20:45

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend