25. maj 2016.

Oslobođena novinarka RSE Hadidža Ismajilova

ismailovaHadidži Ismajilovoj, novinarki Radija Slobodna Evropa (RSE), ukinuta je zatvorska kazna odlukom Vrhovnog suda Azerbejdžana

Sud u Azerbejdžanu osudio ju je prošle godine na sedam i po godina zatvora po optužnnici koju su organizacije za ljudska prava ocenile kao odmazdu za njeno izveštavanje o korupciji u koju je bila umešana i porodica šefa države Ilhama Alieva i politički motivnisanu farsu.

Sud je zaključio da je Ismajilova kriva za klevetu, izbegavanje plaćanja poreza, nelegalne aktivnosti i zloupotrebu službenog položaja.

Osim zatvora, Ismajilovoj je bilo zabranjeno da obavlja javne dužnosti u roku od tri godine, a mora da plati i 300 dolara na ime sudskih troškova.

Sud ju je oslobodio po prvoj tački optužnice, podsticanje na samoubistvo, nakon što je osoba koja je to tvrdila povukla optužbu.

Ismajilova, koja je opširno pisala o finansijskim malverzacijama aktuelnog šefa države Ilhama Alijeva i njegove porodice, odlučno je odbacila sve tačke optužnice nazivajući suđenje “obmanom” u nastojanju da se onemogući njen istraživački rad.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend