09. okt 2015.

Ostaje bez medija zbog krivične osude?

mikrofon-radio-program-mediji_660x330Iako je do isteka roka za privatizaciju medija kojima su osnivači bile lokalne samouprave ostalo svega nešto više od 20 dana, još uvek je nepoznato da li će Radojica Milosavljević, koji je u Srbiji kupio sedam medija, do 31. oktobra i postati i njihov formalni vlasnik

Naime, na osnovu pritužbe jednog od učesnika u nadmetanju za kupovinu RTV Pančevo, kompanije Entertainment Group, dovodi se u pitanje to da li je Milosavljević uopšte imao pravo da u kupovini medija učestvuje, s obzirom na to da je pre više od 30 godina bio krivično osuđivan.

Penionisani poljoprivrednik iz sela Dedine kod Kruševca, Radojica Milosavljević, osuđen je na 16 meseci zatvorske kazne davne 1978. godine.

Krivično je odgovarao zbog pronevera u FK Napredak iz Kruševca, na čijem je čelu tada bio.

To je bio razlog da Entertainment Group zatraži od Agencije za privatizaciju odgovor na pitanje da li je kupac tog medija, Radojica Milosavljević, formalno uopšte imao prava da u nadmetanju učestvuje.

S obzirom na to da Zakon o privatizaciji kaže da u tom postupku, kao kupci, ne mogu da učestvuju oni koji su odgovarali za dela čija je zaprećena kazna od pet godina, pa naviše, što je i sa Milosavljevićem slučaj, NUNS je od Agencije za privatizaciju tražio hitan odgovor na ovo pitanje.

NUNS, a ni javnost, nažalost, odgovor od Agencije još uvek nisu dobili. Ukoliko se ispostavi da kupac sedam medija, Radojica Milosavljević nema prava da postane i njihov formalni vlasnik, 31. oktobra ti mediji gube pravo na privatizaciju, najpre se dele besplatne akcije zaposlenima, a zatim sledi likvidacija.

Ipak, u pravnoj službi ANEM objašnjavaju da je Milosavljević zbog proteka vremena stekao pravo na rehabilitaciju, tj. na brisanje dela za koje je osuđen iz kaznene evidencije.

Da bismo sa sigurnošću znali da li je Milosavljević imao prava da kupuje medije u Srbiji, neophodno je i da znamo da li je Agencija za privatizaciju preispitala navode u pritužbi Entertainment Group.

Dodajmo i da je Ministarstvo privrede Agenciji pre nekoliko dana uputilo nalog da ove navode preispita. RTV takođe od ovog Vladinog tela, zaduženog za proces privatizacije državnih i društvenih preduzeća, nije dobio nikakav konkretan odgovor.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend