29. feb 2016.

Otvoren portal Poverenika, slobodan za korišćenje

rodoljub-sabic-poverenik-za-informacije-1422746463-612850Beograd — Počeo je s radom portal na kome će biti dostupni podaci kojima raspolaže Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Svi zainteresovani moći da ih koriste slobodno, ponovo ih objavljuju.

„Danas je finale projekta koji traje više meseci i koji će rezultirati portalom na kome će manje-više svi podaci o radu poverenika biti dostupni na najširoj osnovi, bez potrebe da neko to traži, da se legitimiše i ostavlja trag i to na način koji nije samo konvencionalan nego koji omogućava da te inforacije budu mašinski čitljive, upotrebljive i kasnije, te da ih je moguće pretraživati, upoređivati, komjuterski analizirati“, rekao je poverenik Rodoljub Šabić novinarima.

Navodeći da je sve što država, poverenik, ali i druge institucije rade unapred plaćeno novcem građana, on je istakao da je sasvim u redu da oni koji obezbeđuju novac u svakom trenutku mogu da vide i svojim kriterijumima procene kvalitet tog rada.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti je istakao i da u ladicima, diskovima kompjutera, u raznoraznim drzavnim organima vlasti leži obilje informacija čiju vrednost činovnici ne moraju da prepoznaju, ali čiju vrednost istraživači, novinari ili preduzetnici i te kako mogu da prepoznaju i kombinujući ih sa nekim drugim pretvore u nešto što se da valorizovati kao posao, zapošljavanje drugih, kao neka nova vrednost.

“Ovo je vredno kao primer. Nije poverenik izuzetno atraktivna institucija sa stanovišta pristupa informacija koje su inače i do sada bile dostupne jer ima transparentan sajt. Bilo bi dobro da ovaj primer slede oni koji imaju više moći i raspolažu sa više novca i dobara što sa pravom zanima novinare i građane“, zaključio je Šabić.

Ivan Grujić iz Edukacionog centra objasnio je da je pojam otvorenih podataka relativno nov za Srbiju i da predstavlja nov način korišćenja javno dostupnih podataka.

On je kao primer naveo poplave iz 2014. godine dodajući da veruje da bi štete od poplava bile manje da smo imali tako nešto.

“Republički hidrometeorološki zavod objavljuje svoje podatke o nivoima reka na svom sajtu, međutim ti podaci su uglavnom u obliku teksta. Zamislite da su ti podaci obavljeni kao otvoreni podaci. Onda bi mogle neke firme da naprave aplikacije za mobilne i ukoliko živite pored reka dobijali bi inforacije koliki je vodostaj, upozorenje kakva opasnost predstoji…“, obijasnio je Grujić.

Kako je rečeno, “otvopreni podaci“ su koncept javno dostupnih podataka na način da svako lice može slobodno da ih koristi i ponovo objavljuje, bez ograničenja od strane autora ili drugih kontrolnih mehanizama.

Poverenik je uz podršku USAID projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA) i udruženja Edukacioni centar doneo odluku da “otvori“ javno dostupne podatke te institucije za koje postoje tehničke mogućnosti.

Na veb adresama Poverenika otvorenipodaci.poverenik.rs i data.poverenik.rs trenutno je “otvoreno 13 skupova podataka među kojima su katalog organa javne vlasti, žalbe iz oblasti prava na pristup informacijama, tuzbe protiv Poverenika iz oblasti iz oblasti slobodnog pristupa informacijama, postupanje Poverenika po predstavkama…

 Foto: advertiser-serbia.com 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend