03. jul 2015.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila Rezoluciju o odgovornosti i etičnosti medija

savet evrope skupstinaParlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je, na sednici održanoj 24. juna, Rezoluciju 2066 o odgovornosti i etičnosti medija u medijskom okruženju koje se menja (Resolution 2066 (2015) on media resposibility and ethics in a changing media enviroment)

U tekstu Rezolucije Parlamentarna skupština podseća da je sloboda izražavanja neophodan preduslov za postojanje demokratskog društva i razvoja svakog pojedinca.

„Parlamentarna skupština uznemirena je porastom rasističkog diskursa i govora mržnje u Evropi i podseća države članice da njihovi zakoni moraju biti brana protiv ratne propagande i zagovaranja nacionalne, rasne i religijske mržnje koje predstavljaju podsticaj na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje“, piše u Rezoluciji.

Kako se navodi u ovom dokumentu, novinari u mnogim delovima Evrope rade u uslovima koji su pravno nesigurni i finansijski loši, a veliki broj njih su slobodni novinari (frilenseri) što ih čini podložnijim pritiscima.

„Mnogi mediji u Evropi imaju finansijskih problema zbog smanjenja broja čitalaca i gledalaca, što je posledica porasta broja internet medija i manje profitabilnih modela poslovanja“, piše u Rezoluciji.

Parlamentarna skupština pozvala je medije, novinare i medijske radnike i njihove organizacije da povećaju privrženost etičkim kodeksima i mehanizmima za analiziranje njihovog kršenja, imajući u vidu obezbeđivanje adekvatnog zadovoljenja za one koji su oštećeni takvim kršenjem novinarskih pravila.

„Parlamentarna skupština zato poziva Savez nezavisnih Saveta za štampu Evrope (Aliance of Independent Press Councils of Europe) da pojača saradnju među članicama kako bi se poboljšali etički standardi širom Evrope, olakšale procedure za žalbe i podigla svest među evropskim medijskim korisnicima“, stoji u Rezoluciji.

Rezoluciju možete pročitati ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend