13. dec 2014.

Pastor: Loša privatizacija medija prošlost

privatizacijaPredsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je loša privatizacija medija postala prošlost, jer su u novi set medijskih zakona „ugrađeni opravdani mehanizmi“ za normalno funkcionisanje medija.

„To je sada stvar prošlosti“, kazao je Pastor i dodao da je posebno važno obratiti pažnju na specifične medije, kakvi su oni na jezicima nacionalnih manjina.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković rekao je da je proces privatizacije medija po novom zakonu već počeo, ali da je spisak zainteresovanih kupaca, koji se nedavno pojavio u javnosti, „samo indikator“.

„Teško je očekivati da će se javiti oni ozbiljni i pravi igrači kada vrednost svakog medija još nije do kraja procenjena. Očekujem da će se oni pojaviti tek po objavljivanju aukcija, a do tada Agencija za privatizaciju treba da uradi svoj posao“, kazao je Mirković.

Medijsku scenu Srbije u narednoj godini očekuje period tranzicije, jer ulazi u digitalizaciju, a 1. jula na snagu stupa model projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja…

Kako je najavio, medijsku scenu Srbije u narednoj godini očekuje period tranzicije, jer ulazi u digitalizaciju, a 1. jula na snagu stupa model projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja, dok se od 1. januara 2016. očekuje početak funkcionisanja javnih servisa kroz naplatu taksi, a ne na osnovu budžeta.

Dodao je da će tokom 2015. godine Ministarstvo takođe početi rad na izradi i donošenju nove medijske strategije Srbije, jer aktuelna važi do 2016. godine, te da će u tim za izradu biti uključeni i predstavnici pokrajinskih vlasti.

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić rekao je da je najvažnije ipak obezbediti stabilnu finansijsku podršku za medije, jer će drugačije oni prolaziti kroz period neizvesnog poslovanja.
Dodao je da sekretarijat smatra da će u budućnosti biti potrebno uvođenje novih modaliteta finansiranja, među kojima i strateško partnerstvo.

Okrugli sto „Medijski zakoni na lokalnom nivou“ okupio je predstavnike lokalnih zajednica na predstavljanju predloga, odnosno akcionog plana za razvoj lokalnog informisanja koji je kroz analizu i israživanje stanja u četiri opštine izradilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Akcioni planovi rađeni su na primerima opština Vrbas, Kovin, Kanjiža i Pančevo, uzimajući u obzir sve različitosti i specifičnosti ove četiri ogledne opštine, kako bi bili primenjivi i na druge delove zemlje.
NDNV je akcione planove izradio uz podršku Medijske observatorije iz Budimpešte, kao i Medijskog odeljenja misije OEBS-a u Srbiji, kao i Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend