10. feb 2015.

Perišić tražio brisanje svih snimaka „kolegijuma“ Veća

zoran perisicNakon što su Južne vesti objavile snimke na kojima se čuje kako najviši gradski funkcioneri dogovaraju štelovanje uslova tendera za gradski prevoz, gradonačelnik Niša Zoran Perišić je naložio da cela arhiva zvaničnih snimaka bude obrisana

U odgovoru koji je Južnim vestima dostavila sekretar Gradskog veća Nađa Marković piše da ne postoji nijedan audio zapis sa sednice takozvanog „kolegijuma“ Veća, jer se ti skupovi i ne snimaju.

Međutim, odgovarajući na pitanje novinara otkud se na gradskom sajtu pojavio snimak sa jedne od tih sednica, koji je objavljen kao reakcija na informacije o nameštanju tendera za gradski prevoz, gradonačelnik Zoran Perišić rekao je da je tada snimano „po njegovom nalogu“.

Ja sam dao nalog da se snima ta sednica. Pošto je tema bila škakljiva i pošto ima takvih kolegijuma neki od njih se snimaju. Možda 5 posto se snima. I ako procenimo da se snimak treba sačuvati, onda se nareže na disk. U protivnom se briše – kaže Perišić.

Ipak, gradonačelnik je dodao da je nakon „incidenta“ odlučio da sve obriše.

Nakon toga, pošto sam video gde to vodi, dao sam nalog da se svi obrišu – kaže Perišić.

Podsetimo, Južne vesti su krajem septembra objavile audio-snimke na kojima se čuju najviši gradski funkcioneri, među njima i gradonačelnik Perišić, kako na sastanku kolegijuma Gradskog veća „šteluju“ kriterijume tendera za nove gradske prevoznike prilagođavajući ih Niš-ekspresu i Aerodromu.

Gradonačelnik je potvrdio autentičnost snimaka, ali odbio da ih komentariše.

Zbog celog skandala je Dragan Dobrašinović, kog je republička Uprava za javne nabavke kao „građanskog nadzornika“ zadužila da kontroliše ceo tender, zatražio njegovo poništavanje i protiv gradonačelnika Zorana Perišića i izvršnog direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Tužilaštvo je ekspresno pokrenulo istragu i prema saznanjima Južnih vesti policija je već pregledala deo dokumentacije iz Direkcije, a neki od glavnih aktera skandala su već jednom saslušani u Beogradu.

Direkcija: Netačne tvrdnje o saslušavanju

Nakon objavljivanja ovog teksta iz Direkcije za javni prevoz je stigao dopis u kome piše da po prijavi građanskog nadzornika policija nije oduzela nijedan deo dokumentacije, kao i da nijedan službenik tog preduzeća nije saslušavan

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend