16. okt 2016.

Pešić: Stefanović doveo Savamalu u sud

Pesic Vesna,predsednik Politickog saveta LDP-a.12.2007.foto:A.AndjicTužba koju je ministar policije Nebojša Stefanović podneo protiv Vesne Pešić i urednica portala Peščanik Svetlane Lukić i Svetlane Vuković, kojom zbog uvrede traži 200.000 dinara, zbog teksta Vesne Pešić “Dosoljavanje”, tužene smatraju da je reč o pritisku na medij koji kritički piše o vlasti

Sociološkinja Vesna Pešić za Danas kaže da je u svom tekstu „samo citirala Stefanovićevu izjavu“ u kojoj je rekao da je priča o Savamali „spinovana“ kao glavna vest da su u Savamali „srušene tri barake“.

– U tekstu sam napisala – ko mu nameni tu najgluplju ulogu da kaže da policija nije mogla da interveniše zbog tih otvorenih kablova, pa sam napisala da policija služi da štiti policiju, a ne da štiti građane. Zanimljivo je da je ministar policije podneo tužbu na dan isteka pet meseci od rušenja u Savamali, a da ništa nije istraženo, pa je čak i tužilaštvo dalo izjavu da ne može da radi ako joj policija ništa ne dostavi. Pošto znamo šta je policija radila, taj isti je mene tužio – ističe Pešić. Na pitanje Danasa da li je ovo pritisak na medije, Pešić kaže da je reč o pritisku na medije, jer je ona u tekstu izrekla vrednosni sud i da može da kaže „da je neko glup“.

– Čak, ja sam navela da je njemu neko namenio najgluplju ulogu, a nisam ni napisala da je on smislio tu ulogu. Jako je čudno što on sad preko tužbe vraća u sud slučaj Savamala. Ja svašta pišem na Peščaniku, ali je on izabrao baš Savamalu i to me je potpuno zapanjilo. Onoliki protesti što policija i tužilaštvo nisu ništa istražili, što se ne zna ko je pod fantomkama, što je obustavljena država, što policija nije reagovala, što je Zaštitnik građana sastavio belešku da su građani zvali a da policija nije reagovala, a on preko tužbe protiv mene vraća Savamalu u sud. Otkud sad da im se to isplati – ističe Pešić. Po njenim rečima,

Svetlana Lukić, glavna urednica Peščanika, kaže za Danas da je zanimljivo da ministru policije Peščanik nije “povredio ugled i čast” kada je objavljivao tekstove u kojima ga njihovi autori optužuju da je plagirao svoju doktorsku disertaciju, nego tekst Vesne Pešić u kome ga je ona – zbog izjave da policija u slučaju Savamale nije reagovala zbog opasnosti od strujnog udara – nazvala glupim.

– Dr Stefanoviću ne smeta toliko ta vrednosna ocena Vesne Pešić, nego tvrdi da to nikada nije rekao. Postoji snimak RTS-a sa tom njegovom izjavom o strahotnim naponskim kablovima: tu glupost su preneli skoro svi domaći mediji, što znači da je ministar policije namerno ili nenamerno slagao sud. U svakom slučaju, on je i ovom tužbom, još jednom, i to usred rata do istrebljenja sa mafijom, koju je ovih dana najavio po n-ti put, osramotio instituciju na čijem je čelu, i upotrebio je da bi se obračunao sa medijem koji je pokrenuo priču o njegovoj doktorskoj disertaciji, a koji on i njegov mentor smatraju neprijateljskim – ističe Lukić. Ona dodaje da se ministar u tužbi poziva na ljudska prava – „a to je valjda prvi put da te reči izlaze iz njegovih usta – i na evropske vrednosti“.

– Među tim vrednostima je i stav Evropskog suda za ljudska prava da političari moraju da pokažu mnogo veći stepen tolerancije prema kritikama nego obični građani. Ako mi u Peščaniku, Danasu, ako Ombudsman, organizacije civilnog društva… možemo i moramo da trpimo da nas ministri i predsednik vlade optužuju da sa stranim ambasadama kujemo zavere za svrgavanje Aleksandra Vučića, da ugrožavamo bezbednost njegove porodice, tužioca u slučaju Savamale i slično… zašto dr Stefanović ne može da podnese reč “glup” – pa to je mnogo bolje nego da je “idiot” – a tako je njegov šef nazvao gradske funkcionere povodom rušenja u Savamali – objašnjava Lukić. Kako dodaje, sama po sebi, ova tužba je glupa, međutim, „nije glupo nego je opasno to što ministar sile na ovaj način preti medijima koje izvršna vlast nije zaplašila ili kupila, a za koje misli da joj neće biti naklonjeni na, na primer, predstojećim predsedničkim izborima“.

Tužba

Sporan je deo kolumne Vesne Pešić da je “jedino glupost ministra policije Nebojše Stefanovića nenadmašna i nepredvidiva“ i da „do sada nismo otkrili zašto je baš njemu dodeljena uloga da ispadne najgluplji“. „Možda zato što se on uvek pojavljuje posle Vučića da “zapuši” preostale rupe. I kakve bisere je prosuo ovoga puta? Izjavio je da je “spin” to što je glavna vest u Srbiji rušenje tri nelegalna objekta u Savamali. Baš samo tri objekta“, napisano je u Stefanovićevoj tužbi i priložen transkript razgovora koji je ministar policije vodio sa novinarkom RTS-a Marijom Savić Stamenić.

 Foto: A. Andjic 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend