16. okt 2014.

Potrebne etičke smernice za onlajn novinarstvo

medija centar vojvodinePotrebno je izraditi etičke preporuke za profesionalne novinare u onlajn sferi, ali ujedno treba voditi računa da te smernice ne budu suviše restriktivne i da ne obesmisle decentralizovanu i otvorenu strukturu interneta, zaključeno je danas na okruglom stolu u Novom Sadu.

Sve etičke smernice koje važe u tradicionalnom novinmarstvu, treba da važe i u onlajn sferi, rečeno je na okruglom stolu na kojem su učestvovali predstavnici novinarskih udruženja, Saveta za štampu, OEBS-a, studenti žurnalistike i stručnjaci za internet.

Pravni savetnik Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Miroslav Janković rekao je da i u tradicionalnim medijima i u internetskim medijima treba dati prednost samoregulaciji i uspostavljanju etičkih standarda. Prema njegovim rečima, etički kodeksi moraju neprestano da se adaptiraju na novo onlajn medijsko okruženje.

Na internetu je na delu velika borba čija će informacija pre da stigne do publike, zbog čega vesti teže da postanu “senzacije spakovane u 140 karaktera”.

Janković je kazao da novinari moraju da vode računa i kako se ponašaju na društvenim mrežama, poput Tvitera (Twitter) i Fejsbuka (Facebook) i naveo primer holandskog novinara koji je na Tviteru vređao jednog lokalnog zvaničnika pa je Savet za štampu presudio da je na taj način povredio novinarski kodeks.

Direktor Šer (SHARE) fondacije Vladan Joler rekao je da je na internet na delu velika borba čija će informacija pre da stigne do publike, zbog čega vesti teže da postanu “senzacije spakovane u 140 karaktera”. On je rekao da se ne vodi dovoljno računa o tehnološkom aspektu etike internetskih medija.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković kazala je da je to samoregulatorno telo nadležno i za internetske medije, kao i za komentare čitalaca na portalima.

U našem društvu ne postoji javna rasprava niti kritičko sučeljavanje stavova, jer je domaća elita “lenja, inertna, apatična”. Mi više nemamo problem samo sa tabloidizacijom medija, već sa tabloidizacijom države.

Novinar Mijat Lakićević podsetio je da je osnovno novinarsko pravilo: pišite istinu i dodao da ono važi za sve medije, bez obzira da li su u pitanju tradicionalni ili onlajn mediji. “Međutim, mogu li svi da lažu a da mediji pišu istinu? Šta je sa lekarskom, advokatskom, profesorskom etikom?”, kazao je Lakićević.

On je ocenio da u našem društvu ne postoji javna rasprava niti kritičko sučeljavanje stavova, jer je domaća elita “lenja, inertna, apatična”. Prema njegovim rečima, mi više nemamo problem samo sa tabloidizacijom medija, već sa tabloidizacijom države.

“Kakve su nam elite, takvi su i tabloidi”, rekao je Lakićević i dodao da je ključno etičko pitanje za medije u Srbiji odnos prema vlasti. “Nema opstanka medija sa gubitkom identiteta ili integriteta. Poslušnički mediji nisu mediji već PR agencije”, poručio je Mijat Lakićević.

Okrugli sto organizovan je u okviru Kampanje za medijsku pismenost Medijske koalicije koju podržava USAID, s ciljem podizanja svesti javnosti o slobodnom i odgovornom novinarstvu i njegovoj važnosti za demokratizaciju društva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend