04. avg 2015.

Poverenica: Telegraf diskriminisao Albance

brankica jankovic vaseljenska comPoverenica za zaštitu ravnopravnosti donela je mišljenje kojim se utvrđuje da je medijski portal Telegraf postupio diskriminatorno jer je Albance u svojim tekstovima povodom fudbalske utakmice Srbije i Albanije oktobra 2014. godine, pogrdno nazivao „Šiptari“, saopštila je danas organizacija civilnog društva „Praxis“

Udruženje „Praxis“ podnelo je pritužbu poverenici zbog naslova više tekstova, a u mišljenju poverenice navodi se da je Telegraf prekršio Zakon o zabrani diskriminacije i da „se na takav način produbljuje jaz između albanske nacionalne manjine i većinskog stanovništva.

Poverenica je ocenila da naslovi tekstova kod većinskog stanovništva izazivaju odbojnost prema Albancima i Albankama, a kod pripadnika albanske nacionalne manjine osećaj nesigurnosti.

Ona je Telegrafu dala preporuku da „ubuduće ne objavljuje priloge kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica albanske nacionalne manjine i da tekstovima doprinosi izmeni obrazaca, običaja i prakse koji uslovljavaju stereotipe, predrasude i diskriminaciju Albanaca.

Kako se u saopštenju dodaje, poverenica je upozorila portal Telegraf da ubudće vodi računa da u okviru svojih redovnih aktivnosti ne krši zakonske propise o zabrani diskriminacije.

 Foto: vaseljenska.com 

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend