25. mar 2016.

Pozivu za konferenciju o pritiscima na novinara odazvala se samo jedna novinarka

U Požarevcu je održana konferencija za novinare povodom krivične prijave koju je protiv novinara Boom 93, Uroša Uroševića podneo direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Saša Valjarević. Pozivu da isprate ovaj događaj od lokalnih medija i dopsinika centralnih listova i javnog servisa RTS, odazvao se samo list „Reč naroda“ i novinarka Ivana Vukanović

Urošević je pre dva dana u policiji davao izjavu u svojstvu građanina, a po nalogu Osnovnog javnog tužilašta. Protiv njega je Valjarević podneo krivičnu prijavu za izazivanje panike i narušavanje javnog reda i mira. Prijava je podneta samo zato što je Urošević objavio informaciju da voda za piće u Požarevcu ne ispunjava higijenske norme, pre nego što je zvanično Vodovodu zabranjena njena distribucija za piće i pripremanje hrane.

On se pozvao na zvanične podatke relevantne institucije koji su pokazivali neispravnost vode.

Vukašin Obradović

Vukašin Obradović

Predsednik NUNS-a, Vukašin Obradović kaže da je pažljivo pratio tekstove koji su napisani o ispravnosti vode i da je potpuno siguran da u izveštavanju ne postoji ogrešenje o etički kodeks ili profesionalne standarde novinarske profesije.

„Kolega Urošević je svoj posao uradio onako kako mu to nalažu najviši zahtevi u profesionalnom novinarstvu i tu za mene nema sumnje. Svi događaji koji su kasnije usledili pokazuju da se radi o klasičnom pritisku“, rekao je on.

većina prisutnih na konferenciji bile su kolege iz Boom 93

Većina prisutnih na konferenciji bile su kolege iz Boom 93

Obradović je dodao da je razočaran jer se nisu pojavili lokalni mediji koji bi, ako ništa drugo, na taj način pokazali određen stepen solidarnosti sa kolegom Uroševićem.

„To je ono što nedostaje danas. Solidarnosti i odlučna želja da mediji i novinari bi trebalo da budu u službi građana, a ne određenih interesa. Ovakav odziv ne služi na čast ni novinarstvu ni požarevačkim novinarima i medijima“, istakao je predsednik NUNS-a.

Uroš Urošević

Uroš Urošević

Urošević je danas rekao i da je na osnovu saopštenja Zavoda za javno zdravlje koji je bio osnov da se objavi informacija o poremećaju u kvalitetu vode, jasno da su informacije o kvalitetu vode prikrivane ili je njihovo objavljivanje odlagano.

„U saopštenju od 7.10.2015.godine su navedeni rezultati prvog uzorkovanja koje izvršeno 30.9.2015. i koje je pokazalo neispravnost na svih 11 mernih tačaka. Navedeno je i da je drugo uzorkovanje urađeno 2.10.2015. a da će rezultati biti poznati 7.10.2015. posle 13 sati. To je razlika od 5 dana koliko je potrebno da se završe analize. Između 30.9 i 7.10 je 8 dana. Jasno je da je najmanje dva dana prikrivano ili odlagano objavljivanje informacija javnosti. Rezultati ispitivanja u tom trenutku nisu objavljivani na zvaničnim veb portalima zavoda, vodovoda ili gradske uprave, niti je bilo ko od nadležnih u zavodu, vodovodu ili gradskoj upravi izašao u javnost i rekao da je došlo do poremećaja u kvalitetu vode, odnosno da su koncentracije nitrata premašile norme utvrđene pravilnicima o higijenskoj ispravnosti“, istakao je Urošević.

Zoran B. Nikolić

Zoran B. Nikolić

Izvršni urednik „Cenzolovke“ i inicijative „Novinari ne kleče“, Zoran B. Nikolić istako je da je u Uroševićevom slučaju reč o klasičnom primeru nepoštovanja zakona od strane organa vlasti, kao jednom od glavnih uzroka nemogućnosti novinara da obavljaju svoj posao.

„Imamo novinara koji je uložio napor da pravovremeno i iscrpno obavesti građane o nečemu što može da ugrozi njihovo zdravlje. Učinio je to na osnovu zvaničnih dokumenata i razgovora sa nadležnim osobama u nadležnim ustanovama. Umesto da je to izazvalo reakciju tužilaštva, policije i gradskih vlasti da smene direktora Vodovoda, da raščiste tu situaciju oko sakrivanja informacija od građana i podnesu krivične prijave zbog ugrožavanja zdravlja stanovništva, nakon 6 meseci se vadi krivična prijava iz fioke, pretpostavljam zbog toga da bi se iskoristila priča u izbornoj kampanji“, naveo je Nikolić.

On kaže da ako novinarima nije dozvoljeno da obaveste građane da ih neko truje, onda slobodno mogu da se ukinu mediji i zabrani novinarstvo koje kao takvo nema nikakvu svrhu.

Milorad Tadić

Milorad Tadić

Predsednik ANEM-a Milorad Tadić naveo je da ga pored nesolidrnosti među kolegama i medijima, posebno zabrinjava i uloga javnog servisa u čitavoj priči.

„Ako ste javni servis, trebalo bi da radite u interesu javnosti“.

Tadić je ukazao da je problem snabdevanja vodom za piće aktuelan više od jedne decenije i da to pitanje smatra jednim od ključnih problema grada.

„Odlaganje ili izbegavanje saopštavanja informacija i činjenica iz izveštaja Zavoda za javno zdravlje od strane gradske uprave i komunalnog preduzeća takođe može smatrati krivičnim delom. Pitanje je da li će nadležni u skorijem roku da se izjasne o prijavi. U budućnosti, bavićemo se odgovornošću nadležnih za ugrožavanje zdravlja građana, budući da ovo pitanje nije ranije pokretano“, istakao je predsednik ANEM-a.

Vukašin Obradović je istakao da je Uroševićev slučaj vrlo bitan za novinarstvo u Srbiji i da će insistirati da se do kraja rasvetli. Biće zatraženo i od komisije za žalbe Saveta za štampu da se izjasni da li je povređen etički kodeks.

„Ukoliko nije, insistiraćemo da se utvrdi odgovornost ili Uroša Uroševića ili onih koji su pokrenuli čitav ovaj slučaj. Vrlo je bitno da čitav ovaj skandal dovedemo do kraja i da se utvrdi odgovornost“, zaključio je predsednik NUNS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend