02. jun 2015.

Predstavnici Sombora demantuju SOinfo.org: UNS nije uticao na raspodelu novca medijima

Nakon što je somborski portal SOinfo.org objavio tekst „Pritisak UNS-a na medijskom konkursu!” u kom citira izjavu predstavnice Grada Sombora Dušanke Golubović da je „Gradska uprava trpela neviđen pritisak od Udruženja novinara Srbije da se medijima van teritorije Grada Sombora dozvoli da učestvuju na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata“, i UNS-ovog reagovanja “Insistiranje na sprovođenju Zakona nije pritisak”, oglasila se načelnica Društvenih delatnosti Grada Sombora Dušanka Golubović. Njeno reagovanje prenosimo u celosti

Dana 1. juna 2015. godine izdali ste saopštenje pod nazivom „Insistiranje na sprovođenju Zakona nije pritisak“ u kojem demantujete navode načelnice Društvenih delatnosti Grada Sombora Dušanke Golubović koja je na tribini „Kuda idu sredstva za kulturu, medije, decu i mlade Sombore Grade?!“, na pitanje novinara zašto je novac iz budžeta Grada za sufinansiranje medijskih sadržaja dodeljen preduzeću iz Apatina koje je u blokadi, odgovorila da je „Gradska uprava trpela neviđen pritisak od Udruženja novinara Srbije da se medijima van teritorije Grada Sombora dozvoli da učestvuju na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata.“

U vezi sa izdatim saopštenjem obaveštavam Vas da citiranu rečenicu nikad nisam izgovorila, kao i da nisam u bilo kom drugom kontekstu rekla niti smatram da je Udruženje novinara Srbije imalo uticaja na utvrđivanje Kriterijuma za dodelu sredstava budžeta Grada Sombora namenjenih sufinansiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja, a posebno na postupak raspodele sredstava.

O navedenom svedoči audio zapis sa pomenute tribine objavljen na internet prezentaciji organizatora, odnosno Somborskog edukativnog centra Sombor. Shodno navedenom, tekst pod nazivom „Pritisak UNS-a na medijskom konkursu“ koji je objavljen na portalu SOinfo.org predstavlja isključivo interpretaciju njegovog autora.

Preduzeće UNIJA PLUS iz Apatina ostvarilo je pravo na dodelu sredstava u skladu sa članom 3. Kriterijuma za dodelu sredstava budžeta grada Sombora namenjenih ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Ovo pravo navedeno preduzeće ostvarilo je kao pravno lice koje se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koje je priložilo dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija koji je upisan u registar medija, ima sedište i proizvodi programski sadržaj koji je dostupan na teritoriji grada Sombora u trajanju od najmanje godinu dana, što je u konkretnom slučaju Televizija Fortuna vlasnika STV KA-54 iz Sombora.

Navedeni Kriterijumi, koje je utvrdilo Gradsko veće, nisu se menjali i pored upućenih preporuka, a činjenica da je pomenuti pravni subjekt u blokadi onemogućava prenos sredstava istom, dok ovo stanje traje i dok se ne steknu uslovi da opredeljena sredstva budu namenski utrošena za realizaciju odobrenog projekta u predloženom obimu.

Koliko mi je poznato, Komisija za raspodelu sredstava je svoj predlog utvrdila na osnovu definisanih kriterijuma i kvaliteta predloženih projekata.

S poštovanjem,

 

NAČELNIK

Dušanka Golubović

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend