12. okt 2015.

Premijer mora da vodi računa o kulturi javnog govora

vučićNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazuje da predsednik Vlade Srbije mora da vodi računa o javnoj komunikaciji i ocenjuje da je nedopustivo to što premijer za urednike portala Teleprompter i nedeljnika Tabloid koristi uvredljive izraze kao što je „ološ“

NUNS smatra da pojedini mediji, među koje spadaju Tabloid i Teleprompter, svojom uređivačkom političkom i kršenjem Kodeksa novinara, najviše štete nanose upravo novinarskoj profesiji, na šta smo više puta javno upozoravali.

Premijer, ipak, mora biti svestan povišenog stepena odgovornosti za kulturu govora u društvu. Upotrebom nedoličnih izraza Aleksandar Vučić i sam doprinosi tabloidizaciji javne scene koja promoviše uvredljiv način ophođenja.

NUNS apeluje na premijera Vučića da brigu o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama prepusti nadležnim organima, regulatornim i samoregulatornim telima, koja moraju da reaguju u svim slučajevima kada su povređeni čast i ugled predsednika Vlade, ali i svakog građanina. U tome ne sme biti izuzetaka. Isti standardi moraju da važe za sve medija – bilo da je reč o Teleprompteru, Tabloidu ili nekim drugim medijima bliskim vlasti, poput Informera, koji koriste iste metode i rečnik koji je kritikovao premijer Vučić.

Sekretarijat NUNS-a
Beograd, 12. oktobar 2015.

1 komentar za: “Premijer mora da vodi računa o kulturi javnog govora

  1. Biljana

    Ocekivanja od Vucica su prevelika…

    12. окт 2015. at 20:08

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend