08. okt 2015.

Prigovori Ministarstvu pravde i ombudsmanu Saši Jankoviću

NTV protestNN_ocp_w380_h300Konzorcijum niškog dnevnika Narodne novine i Slađana Ostojić, direktorka i glodurka televizije Zona plus, kupio je juče Nišku televiziju za 78.000 evra u dinarskoj protivrednosti, što je za 39.500 evra više od početne cene. Narodne novine su u vlasništvu jednog od članova niške porodice Radomirović, koja u Nišu osim ovog lista poseduje Televiziju Belami, Radio Belami i internet portal Belami, a na jugu Srbije, prema dostupnim informacijama, i Televiziju Sokobanja, začarski dnevnik „Timok“ i pirotski nedeljnik „Sloboda“. Ovom kupovinom u rukama te porodice završila su oba gradska medija koja su prethodnih godina postojala u Nišu

Televizija Zona plus na čijem je čelu Ostojićeva je u vlasništvu Vladana Gašića, sina aktuelnog ministra odbrane Bratislava Gašića. I Narodne novine i TV Zona plus su u godišnjem izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji, objavljenom početkom ove godine, označeni kao medij koji su vlasnički i finansijski bliski aktuelnoj vlasti.

– Mi smo kupili brend i frekvenciju, a potrebno je uložiti sredstva u opremu, radnike, nove emisije. Niška televizija će ostati televizija građana. Ako tako ne bude, onda nema potrebe da postoji – rekao je Vitko Radomirović nakon aukcije za internet portal Građanin. Drugi ponuđač na jučerašnjoj aukciji, Aleksandar Živadinović je dugogodišnji izvršni direktor marketinga NTV, iza kojeg stoji grupa privrednika, čija imena nisu saopštena. Živadinović je licitirao do sume od 75.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

– Odmah po okončanju aukcije Ministarstvu privrede podneli smo prigovor o nevalidnosti izjave drugog ponuđača, koja je sastavni deo dokumentacije, da on nije pravno lice koje se u potpunosti ili delom finansira iz javnih prihoda. Narodne novine se, naime, već godinama unazad u značajnoj meri finansiraju iz gradskog, opštinskog i republičkog budžeta, a na nedavnom konkursu za sufinansiranje javnog interesa u niškim medijima dobile su skoro 15 miliona dinara. Zbog ovakvih neregularnosti, kojima se favorizuje jedan od ponuđača, uputili smo podnesak i zaštitniku građana Saši Jankoviću – rekao je Živadinović za Danas.

NTV je prodata u drugom krugu privatizacije. U prvom krugu se pojavio samo jedan potencijalni kupac, konzorcijum Narodnih novina i biznismena Dragana Miloševića, koji je prema nezvaničnim informacijama koje nisu demantovane, kum ministra odbrane Gašića. U NTV sada radi samo šestoro zaposlenih, pošto je više od 70 njihovih kolega, zaključno sa 1. septembrom, otišlo uz otpremnine.

Može ili ne može?

„U postupku privatizacije izdavača medija ne postoji ograničenje koje se odnosi na pravna lica koja su se nekada finansirani od strane republičkog, pokrajinskog ili budžeta jedinice lokalne samouprave“, odgovaraju u Agenciji za privatizaciju na pitanje Danasa da li privatni mediji koji su se u proteklom periodu ili danas u celini ili delimično finansirali iz budžeta mogu učestvovati u privatizaciji „državnih“ medija. Ipak, odmah potom se navodi da „pravna lica koja se u celini ili delimično finansiraju od javnih prihoda nemaju prava da učestvuju u postupku privatizacije“, zbog čega Agencija za privatizaciju zahteva od ponuđača koji imaju svojstvo pravnog lica, da u okviru svoje prijave dostave izjavu, koja je overena pred nadležnim organom i koja je data pod punom materijalnom, krivičnom i moralnom odgovornošću, da se pravno lica ne finansira u celini ili delimično iz javnih prihoda. „U dosadašnjem postupku privatizacije izdavača nije se pojavio slučaj da kupac izdavača medija bude pravno lice koje se finansira iz javnih prihoda“, navodi se u odgovoru.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend