18. okt 2016.

Prijava protiv TV Pink

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), zbog emitovanjem emisije „Crna hronika specijal“, u nedelju 16. oktobra 2016, podnelo je Regulatornom telu za elektronske medije (REM) prijavu protiv TV PINK

U emisiji je emitovan intervju sa majkom 13-ogodišnje devojčice koju je zaveo pedofil. U prijavi se navodi da je prikazivanjem škole koju pohađa, kao i jasnim označavanjem mesta i adrese stanovanja maloletnice, prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

U članu 82, stav 2, Zakona o javnom informisanju i medijima izričito je navedeno da prilikom iznošenja informacija iz privatnog života, maloletnik ne sme da se učini prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo i interes.

Ovom emisijom, navodi se u prijavi, TV Pink je prekršila član 27 Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga kojim je propisano da je pružalac medijske usluge dužan da zaštiti identitet maloletnika, ako postoje indicije da je on učinilac, svedok ili žrtva nasilja, krivičnog dela ili drugog nedozvoljenog ponašanja ili ako je pokušao samoubistvo.

U prijavi se kaže da je stavom 3 istog člana naglašeno da je pružalac medijske usluge dužan da se uzdrži od objavljivanja podataka kojima se neposredno otkriva identitet maloletnika, na primer, njegovo ime, imena njegovih roditelja ili bliskih srodnika, adresa stanovanja. Nije odzvoljeno i objavljivanje podataka koji bi mogli posredno da ukažu na njegov identitet, bilo samostalno ili pak zajedno sa podacima koji su već dostupni javnosti kao što je ime škole koju pohađa, radno mesto, lični opis maloletnika, njegova fotografija ili video zapis.

Pravna služba NUNS-a smatra da je TV Pink prekršila navedene zakonske odredbe i očekuje od REM-a da preduzme mere u skladu sa ovlašćenjima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend