29. jan 2016.

Priznanje na šesti rođendan „Južnih vesti“

Južne vesti već bile među najboljim informativnim portalima i 2013. godine; foto: arhiva JV

Južne vesti već bile među najboljim informativnim portalima i 2013. godine; foto: arhiva JV

Na dan kada je 2010. objaviljen prvi tekst na „Južnim vestima“ redakcija renomiranog časopisa „PC Press“ svrstala je regionalni portal iz Niša među 5 najboljih sajtova na domaćem web-u, u kategoriji „Vesti i informacije“

Prema mišljenju stručnog žirija, koji već 19. put zaredom bira najuspešnije domaće sajtove, „Južne vesti“, pored toga što su u samom vrhu informativnih medija, su i među 50 najboljih u Srbiji. Isto priznanje „Južne vesti“ dobile su i 2013. godine.

Podsetimo, pre tačno šest godina, šef Centra za istraživačko novinarstvo Đorđe Padjeski klikom miša je objavio tekst „Manipulacije na niškom aerodromu“, čime je simbolično označio zvanični početak rada „Južnih vesti“.

Svega nekoliko meseci kasnije, 5. maja, upravo taj tekst je dobio Nagradu za istraživačko novinarstvo. Bila je to prva novinarska nagrada ikada dodeljena za novinarski tekst objavljen na internetu.

U međuvremenu su „Južne vesti“ postale najčitaniji portal sa juga Srbije i jedan od najcitiranijih u zemlji, prepoznatljiv po pisanju o korupciji.

Međunarodno priznanje

Uz brojne novinarske nagrade dodeljene članovima redakcije, priznanje kvaliteta i kredibiliteta pokazuju i brojne stručne analize najvećih svetskih organizacija.

Tako je Svetska asocijacija medija deo prakse Južnih vesti uporedila sa medijskim gigantima kao što su BBCRojters i Njujork tajms.

Sa druge strane nemačka Dojče Vele Akademija je uz TV Vojvodina Južne vesti označila kao svoje strateške partnere u Srbiji.

A od 1. decembra 2014. godine Južne vesti su zvanično dopisništvo TV B92.

Redakciju Južnih vesti trenutno čini više od 20 novinara, od kojih je većina mlađa od 30 godina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend