27. mar 2016.

Protest Zavetnika u centru Beograda

Beograd – Pokret Zavetnici održao je miting na Trgu Republike u Beogradu odakle su njihove pristalice prošetale do Radio-televizije Srbije

Oni traže da na RTS-u njihovi predstavnici dobiju priliku da u nacionalnom dnevniku iznesu svoje neslaganje sa sporazumom sa NATO.

Ističu da su iz RTS-a dobili obećanje da će večeras biti emitovan prilog o njihovom protestu i najavili da će deo njih ostati ispred zgrade RTS-a u Takovskj ulici do 19.30, kako bi videli da li je obećanje i ispunjeno.

Skup Srpskog sabora Zavetnici počeo je na Trgu Republike, odakle je više hiljada okupljenih mirno prošetalo do RTS-a, a na čelu kolone nosili su veliki transparent „Otpor okupaciji, nije Srbija NATO kolonija“.

Predstavnica pokreta Milica Đurđević pozvala je pristalice Zavetnika da minutom ćutanja odaju poštu radnicima RTS-a poginulim u NATO bombardovanju.

„Nekada je nacionalni dnevnik RTS-a počinjao počinjao pesmom ‘Volimo te otadžbino naša’, a danas počinje ‘Odom radosti’ i NATO propagandom“, kazala je Đurđević i dodala da je RTS kuća koja sprovodi antisrpsku politiku.

Na skupu se okupio veliki broj građana koji su nosili zastave Zavetnika i Srbije, fotografije predsednika Rusije Vladimira Putina i transparente „Ne u NATO“ i „NATO marš iz zemlje“, dok je sa razglasa puštana patriotska muzika i muzika iz kosovskog kraja.

Okupljeni su skandirali uvrede na račun premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića.

Podršku su im pružili i predstavnici pokreta Dveri i Demokratske stranke Srbije (DSS).

Kako je rečeno, današnji skup je samo nastavak protesta protiv NATO zbog, „spornog sporazuma koji je Srbija sklopila sa Alijansom i kojim je dozvolila da NATO vojnici slobodno prolaze kroz Srbiju, bez krivične i materijalne odgovornosti“.

Zavetnici su na skupu zatražili da bude raspisan referendum, jer smatraju da je pravo naroda da odlučuje o saradnji sa tim vojnim savezom.

Okupljenima na protestu se obratio i predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) Momčilo Vidojević.

Zavetnici su Republičkoj izbornoj komisiji podneli listu za parlamentarne izbore 24. aprila, koja nosi naziv „Za slobodnu Srbiju-Zavetnici“, a nosilac liste je Milica Đurđević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend