26. dec 2014.

Protiv „ucena gradske uprave“

Dogovor kolega: Pred gradonačelnikovim vratima

Dogovor kolega: Pred gradonačelnikovim vratima

Juče oko 13 časova pred zgradom lokalne samouprave došlo je do okupljanja vlasnika i zaposlenih u lokalnim medijima u Kraljevu koji protestuju protiv zahteva upućenog iz gradske uprave da, pre isplate zadnje ovogodišnje tranše za medijske usluge iz gradskog budžeta, dostave fakture za prethodno isplaćena sredstva u 2014. godini.

Čini se da niko nije slutio do čega će dovesti odluka Gradskog veća od 11. decembra na kojoj su doneta rešenja o sklapanju Ugovora o pružanju medijskih usluga za zadnji ovogodišnji kvartal sa devet medija koji posluju na nivou grada Kraljeva. Tom odlukom lokalni mediji su u prvi mah bili zadovoljni jer je otklonjena opasnost da ionako skromna sredstva u iznosu od 15 miliona dinara, ili 0,5 odsto budžeta grada, budu smanjena. A onda su počeli problemi jer su iz gradske uprave, tačnije iz Odeljenja za finansije i privredu, tražili da im lokalni mediji naknadno dostave račune-fakture za već raspoređena sredstva po identičnim rešenjima gradskog veća i ugovorima u prethodna tri kvartala. Ovaj zahtev se lokalnim medijima učinio kao svojevrsna ucena kojom, kako kažu vlasnici tri lokalne televizije, neko iz lokalne samouprave želi da prikrije svoj propust jer su sredstva doznačavali po sklapanju kvartalnih ugovora za medijske usluge, a bez raspisivanja javne nabavke, što su, inače, bili obavezni i bez traženja računa faktura za izvršene usluge. Ako bi postupila po ovom zahtevu preduzeća, osnivači glasila bi napravila niz poreskih prekršaja, a to bi, praktično, značilo da maltene čitav iznos zadnje tranše treba da im „ode“ za zaostali PDV i eventualne kazne.

Čini se, bar za sada, da je lokalnoj samoupravi pošlo za rukom da ostvari to jedinstvo među lokalnim medijima koji su, do sada, bili razjedinjeni što oko iznosa koji im se dodeljuje iz gradskog budžeta, što zbog načina kako se ta sredstva dodeljuju.

Okupljanje medijskih poslenika se nastavilo i pred kancelarijom gradonačelnika, a gnev okupljenih bio je pojačan činjenicom da, u momentu njihovog okupljanja, niko od gradskih čelnika nije bio u zgradi dok je načelnik odeljenja za finansije i privredu svoje obraćanje uslovio dolaskom gradonačelnika ili njegovog zamenika. Kako stvari sada stoje, ovaj protest će se nastaviti i sutra, jer su lokalni mediji, za razliku od nekih ranijih nesporazuma na relaciji mediji – lokalna samouprava, prvi put jedinstveni. Čini se, bar za sada, da je lokalnoj samoupravi pošlo za rukom da ostvari to jedinstvo među lokalnim medijima koji su, do sada, bili razjedinjeni što oko iznosa koji im se dodeljuje iz gradskog budžeta, što zbog načina kako se ta sredstva dodeljuju. Naravno, ovo su samo manifestacije – posledice, nečega što se, kada je u pitanju finansiranje javnog informisanja u gradu, dešava godinama unazad. Lokalni mediji nisu bili jedinstveni ni kada su prestankom rada JP „Ibarske novosti“ zbog privatizacije sredstava namenjena finansiranju javnog informisanja smanjena za, nedopustiva, tri puta, ni kada su godinama i ta skromna sredstva dobijali sa budžetske pozicije subvencije privatnim preduzećima, ni kada su se bez ikakvog objašnjenja i bez propisanih procedura u budžetskoj 2014. godini ta sredstva distribuirala rešenjima gradskog veća i ugovorima o medijskim uslugama bez jasnih kriterijuma. Posebno je to nejedinstvo bilo uočljivo među tri televizije (Televizija Kraljevo, KaTV i TV Melos) koje inače dobijaju gro budžetskih sredstava. Izlaz iz nastale situacije može biti potražen i na sednici Skupštine grada, već zakazanoj za 29. decembra kroz, kako neko od okupljenih reče, rebalans već donetog Rebalansa budžeta za 2014. godinu, na kome bi se faktički vratilo na sistem dodele subvencija lokalnim medijima. Lokalni mediji, posebno tri televizije, za ovo raspolažu i „argumentom više“, a to je statutarno i poslovničko rešenje po kome nije moguće održati skupštinu gradskog parlamenta bez javnog prenosa. Šta će biti ostaje da se vidi, ali ovo bi trebalo da bude nauk za obe strane prilikom primene rešenja iz novog Zakona o javnom informisanju u budžetskoj 2015. godini.

Samo da nas „ne uvežu sa Šešeljem“

Dopisnik jednog centralnog, beogradskog, glasila koji je pratio protest lokalnih kolega reče, imajući u vidu za danas najavljen dolazak lidera radikala Vojislava Šešelja u Kraljevo: „Pa gde baš danas, kolege“, na šta mu je vlasnik jedne od televizija odgovorio: „Njihov je to kum, razumeće.“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend