05. apr 2015.

Prvo u policiju, pa u redakciju

selakovic-dru„Kada budem video prvog novinara da dobije informacije ispod stola i ne objavi ih nego prijavi nadležnim organima i kaže kaznite te ljude, ja ću onda reći da smo na dobrom putu”, kazao je juče Nikola Selaković, ministar pravde, okupljenim novinarima u Vladi Srbije.

Ovakav Selakovićev stav izazvao je nevericu među novinarima i pitanje da li je ministar bio svestan koliko će polemika izazvati njegova izjava, izgovorena povodom molbe da prokomentariše činjenicu da su delovi izveštaja vojne komisije o nedavnom padu helikoptera objavljeni u pojedinim medijima. Da li bi, ako bi ga poslušali naši novinari, bile otkrivene neke tajne koje vlast želi da sakrije? I nije li to otkrivanje, osnovni zadatak novinara.

Nažalost, to pitanje nismo mogli juče direktno da mu postavimo, jer su nam u njegovoj pi-ar službi kazali da je Selaković na sastancima vlade. Ipak, izvori bliski ministru pokušali su da objasne kako je „to samo deo izjave” i da je ona rečena u kontekstu „da novinari u predistražnom postupku ne bi smeli da ometaju rad tužilaštva”. Iz ministrovog okruženja su zatim pokušali da utiču na novinarsku savest, što je samo po sebi težak posao, pozivom da „budemo društveno odgovorni” i shvatimo da se pojedine informacije iz „opravdanih razloga” drže podalje od javnosti. A ta tajnovitost je upravo ono što i brine novinare, bar one iz ozbiljnih redakcija koji se drže izreke da je „posao novinara da na površinu izbace to što drugi pokušavaju da prikriju”.

Rade Veljanovski, profesor na Fakultetu političkih nauka, pokušavajući da objasni Selakovićev izlet u medijska pitanja, kaže da postoje tačne odredbe zakona koje kažu kada novinar treba da obavesti nadležne o svojim saznanjima.

…jer da su vlasti objavile izveštaje komisija o padu helikoptera, izbegle bi se sve sumnje o uzrocima tragedije. Tada bi novinari, umesto da spekulišu mogli da konstatuju da je i pravda u Srbiji na dobrom putu.

– Političari moraju da shvate da novinar radi u interesu javnosti koja ima pravo da zna istinu – ističe Veljanovski.

A zakoni kažu da su novinari u obavezi da obaveste nadležne o svojim saznanjima kada je reč o krupnim krivičnim delima, poput ratnih zločina ili, na primer, saznanja da je neko serijski ubica. Tada je novinar u obavezi da obavesti nadležne o informacijama koje poseduje pre nego što ih objavi.

Nije na odmet podsetiti ministra pravde da su i pokušaji da se novinari okrive za narušavanje tajnosti postupka padali na sudu, jer to mogu da učine samo oni koji u tom postupku učestvuju. Upravo to je bio ishod procesa vođenog protiv televizije B 92 zbog serijala o drumskoj mafiji u kojoj je pušten transkript prisluškivanih razgovora čiji je sadržaj bio i savet jednog ministra da se ne preteruje sa krađom. Da podsetimo, reč je i o tadašnjem i o sadašnjem ministru Velimiru Iliću.

Nije na odmet podsetiti Selakovića da je novinar ovlašćen da čuva svoj izvor.

Tako je ljutnja ministra pravde usmerena na pogrešnu stranu, jer da su vlasti objavile izveštaje komisija o padu helikoptera, izbegle bi se sve sumnje o uzrocima tragedije. Tada bi novinari, umesto da spekulišu mogli da konstatuju da je i pravda u Srbiji na dobrom putu.

Insistiranje o izveštaju deo novinarskog senzacionalizma

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da nije video deo izveštaja vojne komisije o padu helikoptera u kojem je poginulo sedam osoba i da ne razume insistiranje na toj temi, ako je Više javno tužilaštvo reklo da će do sutra obavestiti javnost o tom izveštaju.

– Nisam video izveštaj, upoznat sam da je stigao, ne razumem, osim površnog novinarskog senzacionalizma i dalje neverovatno insistiranje na toj temi ako je tužilaštvo reklo da će do petka izaći u javnost sa izveštajem – kazao je Selaković novinarima u Vladi Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend