20. jun 2014.

Razlikovati slobodu govora od govora mržnje

Preuzeto sa sajta NUNS-a

slobodagovorabanksyMinistarka nauke Crne Gore Sanja Vlahović kaže da mediji i novinarstvo danas ne poznaju granice, jer proces globalizacije neminovno ruši barijere između domaćeg i internacionalnog izvještavanja. 

Ona dodaje da svijet u kojem živimo predstavlja okvir u kojem novinarstvo i mediji ne predstavljaju više samo informacije, vijesti i uticaj na obrazovni proces, već prožimaju svaku sferu našeg života.

Ministarka nauke Crne Gore je na Drugoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji Mediji i PR na temu „Novinarstvo – kriza profesije“, održanoj proteklog vikenda u Bijelom Polju istakla da duboko vjeruje da su naučna istraživanja i rasprave upravo na te teme „ključne za razvoj novinarstva i medija u onom pravcu u kojem oni koji se bavite tom profesijom, a i oni koji su korisnici određenih usluga, žele da postignu u svom društvu“. Takođe, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je kazao da će ovakav skup unaprijediti odnos medija prema poštovanju ljudskih prava, dodajući da mediji između slobode govora i govora mržnje moraju da naprave jasnu distancu.

– Očekujemo da i oni koji pišu i oni na koje se odnose, budu kritični prema tome i uz senzibilitet nas političara prema medijima i njihovom izvještavanju siguran sam da će u narednom periodu taj doprinos medija prema poštovanju ljudskih, s akcentom i na manjinska, prava, kao nešto što mediji moraju da baštine na mnogo većem nivou nego što je to do sada bilo, i da ćemo imati jednu dobru medijsku scenu u Crnoj Gori, naglasio je Numanović.

Pozdravljajući učesnike konferencije, predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković je podsjetio da pisana riječ u Bijelom Polju ima tradiciju još od 12. vijeka, kada je ovdje nastalo Miroslavljevo jevanđelje, te da su u Bijelom Polju harvardski profesori Milman Peri i Albert Lord riješili homerovsko pitanje, kada su otkrili rapsoda sa Obrova Avda Međedovića i njegov ep „Ženidba Smailagić Meha“ od preko 12.000 stihova, kao i to da su u Bijelom Polju rođeni velikani južnoslovenske književnosti Risto Ratković, Ćamil Sijarić i Miodrag Bulatović.

Tradicija pismenosti i pisane riječi, te činjenica de je Bijelo Polje privredni, kulturni i obrazovni centar sjevera Crne Gore, dala je i medijima značajno mjesto i ulogu u životu našeg grada. Zbog toga ovdje imamo dopisništva svih crnogorskih pisanih i elektronskih medija. Zbog toga, u Bijelom Polju je i te kako cijenjen novinarski posao, tačna, precizna i blagovremena informacija.

– Tradicija pismenosti i pisane riječi, te činjenica de je Bijelo Polje privredni, kulturni i obrazovni centar sjevera Crne Gore, dala je i medijima značajno mjesto i ulogu u životu našeg grada. Zbog toga ovdje imamo dopisništva svih crnogorskih pisanih i elektronskih medija. Zbog toga, u Bijelom Polju je i te kako cijenjen novinarski posao, tačna, precizna i blagovremena informacija.

Ovdje novinarska profesija, možemo slobodno reći, nije u krizi. Makar kada je u pitanju sloboda medija i odnos na relaciji novinar – lokalna samouprava. Odnos mediji – lokalna samouprava je izuzetno korektan. Jer, lokalna samouprava forsira transparentnost svog rada, a medijima je u interesu da dođu do kvalitetne informacije. Takođe, bude ponekad i kritizerskih priloga koji u većini slučajeva ukažu na ono što bi trebalo promijeniti, istakao je Ljušković.

Organizator konferencije je Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore, a suorganizatori su naučni časopis i Akademija društvenih nauka. Partneri su Fakultet političkih nauka Univerziteta Crne Gore, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, Pravni fakultet „Justinijan I“ Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ iz Skoplja, Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici, Fakultet za sport Univerzitet „Union Nikola Tesla“ iz Beograda i Udruženje novinara Srbije UNS. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo nauka Crne Gore, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Agencija za elektronske medije Crne Gore.

Za originalni tekst na sajtu NUNS-a kliknite ovde.

Preuzeto sa: sajta NUNS-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend