11. avg 2016.

(Re)kontra saopštenjima

jankovic ljubicicPolemika zaštitnika građana i državne sekretarke u MUP. Janković: Zloupotreba. Ljubičić: Politički igrač

„Rat saopštenjima“ vodio se u sredu između zaštitnika građana Saše Jankovića i državne sekretarke MUP Jane Ljubičić.

– Umesto da odgovore na moje preporuke u vezi sa slučajem „Savamala“, državna sekretarka MUP u službenom kapacitetu pokušajem ličnih diskvalifikacija „brani“ od zaštitnika građana pravo ministra Stefanovića da podnese „privatnu“ tužbu – oštro je saopštio Janković i upitao: – Da li ona samo zloupotrebljava položaj stavljajući MUP u ulogu advokata privatnog lica ili je to najbolji dokaz da njena službena reakcija otkriva da iza dr Stefanovićeve tužbe protiv NIN-a stoji državni aparat sile i da je ona, u stvari, pritisak na kritičko novinarstvo?

Ni Jana Ljubičić nije ostala bez municije, pa je vrlo brzo odgovorila kako je „Janković ovim nedvosmisleno potvrdio da je novi politički igrač koji zloupotrebljava svoju funkciju“.

– Preambiciozni zaštitnik još samo da nam objasni da li želi da bude političar, tužilac, sudija ili sve to zajedno – navela je Ljubičićeva. – Traženje pravde na sudu nije nikakav pritisak na kritičko novinarstvo. Sam je vodio kampanju protiv medija čije mu se pisanje nije svidelo i da li to znači da kao zaštitnik građana može da vrši pritisak na medije. Očigledno je da ima duple aršine, što mi daje pravo da verujem da je najskuplje plaćeni političar u Srbiji. Volela bih da konačno skine masku zaštitnika građana i javno prizna koja je njegova uloga u društvu i da prestane više da manipuliše.

Saša Janković je pre dva dana kazao da ministar Nebojša Stefanović tužbom protiv nedeljnika NIN „na sud izvodi novinare i kritičku misao, umesto da se postara da policija pred pravdu izvede ljude u fantomkama, koji su rušili objekte u Savamali“. Reagujući na tu izjavu državna sekretarka Ljubičić je navela da „Janković osporava ljudsko pravo da ministar zatraži pravdu na sudu zbog grubih laži i neistina koje su iznete u NIN-u“.

Povod

Nedeljnik NIN je u tekstu sa naslovne strane pod nazivom „Nebojša Stefanović glavni fantom iz Savamale“ ministra označio kao najodgovornijeg što policija u Savamali nije radila svoj posao – štitila bezbednost građana i njihove imovine. Stefanović je posle toga tužio list.


S.J.M.

 Foto: Novosti 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend