28. okt 2014.

Rodoljub Šabić: Ćutanje državnih organa koštalo nas 15 miliona dinara!

sabic2Državni organi su u prethodne četiri godine kažnjeni sa 15,2 miliona dinara zbog nedostavljanja informacija od javnog značaja.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić u tom periodu je izrekao 210 novčanih kazni, a to skrivanje informacija od javnosti plaćeno je novcem iz budžeta, odnosno novcem svih građana.

– Izrečena je 141 kazna od 20.000 dinara i 69 od 180.000, što je ukupno 15.240.000 dinara – kaže Šabić za Kurir.

Na pitanje koji državni organi su pri vrhu liste onih koji ne postupaju po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, Šabić kaže:

– Izdvojio bih Komisiju za hartije od vrednosti. Mada, generalno, najviše problema je tamo gde je najviše javnog novca i imovine, dakle u državnim i javnim preduzećima.

Poverenik ocenjuje da su neki državni organi spremniji da plate kaznu nego da postupe po zahtevu i građanima dostave tražene informacije.

– Pogotovo kad kaznu plaćaju javnim novcem. Da postoji individualna odgovornost i ozbiljne kazne za fizička, odgovorna lica, stvari bi stajale drugačije. Jedino što poverenik može da uradi jeste da izrekne kaznu „dužniku informacije“, organu vlasti, odnosno preduzeću. Naravno, paralelno s tim trebalo bi da se vodi prekršajni postupak protiv odgovornog lica u kojem bi sud izrekao novčanu kaznu tom licu, a ne organu – kaže Šabić.

Pravilnik: Kazna180.000

Ako državni organ ne ispuni obavezu u određenom roku i po nalogu poverenika ne dostavi informacije, sleduje mu kazna od 20.000 dinara, a potom od 180.000, nakon čega se šalje pismo Vladi da preduzme mere kako bi tražene informacije bile dostupne.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend