31. mar 2015.

„Rojters izmislio izjavu o MH17“

APTOPIX Ukraine PlaneSvedočenje stanovnika Luganska o raketi zemlja-vazduh koja je poletela na dan pada malezijskog aviona na letu MH17 za agenciju Rojters je lažno.

To je za Raša tudej rekao Pjotr Fedorov iz sela Červonij u Lugansku koji je razgovarao s novinarem Rojtersa i čiji je citat netačno objavljen.

U Rojtersovom izveštaju o padu malezijskog aviona na letu MH17 u Ukrajini Pjotr Fedorov je citiran na sledeći način:

„Fedorov je, najpre, posvedočio pred kamerama da je video kako je raketa doletela iz pravca teritorije koju drži ukrajinska vojska, ali je kasnije kada je kamera ugašena, rekao da je raketa lansirana sa obližnje teritorije koju su zaposeli pobunjenici. Na pitanje zašto je pred kamerama rekao jedno, a zatim potpuno suprotno, on je odgovorio da je razlog strah od pobunjenika“, naveo je Rojters.

Raša tudej je razgovarala s Fedorovom, koji kaže da o padu aviona nisu razgovarali kada se kamera isključila.

„Kada smo razgovarali o boingu dok je kamera bila uključena objasnio sam kako se sve dogodilo, Stvari koje sam navodno rekao kada je kamera bila isključena su izmišljene. Sve su to laži. O boingu nismo razgovarali kada su isključili kameru“, rekao je Fedorov za RT.

On je dodao da ga je Rojtersov novinar zvao posle intervjua, ali mu nije pokazao tekst koji planira da objavi, već se raspitivao da li je doživeo nekakve neprijatnosti nakon njihovog razgovora.

„Novinar me je nazvao i pitao da li sam imao probleme, što me iznenadilo. Zašto bi bilo ikakvih problema kada sam rekao istinu? Onda su mi prijatelji rekli šta je objavljeno i tek tada sam shvatio zašto me je to pitao“, objasnio je Fedorov dodavši da je to ili izmišljotina novinara ili je novinar to uradio iz koristi.

Iz Raša tudej su tražili od Rojtersa komentar i sirov materijal intervjua sa Fedorovom, ali agencija još nije odgovorila.

Avion Malezija erlajnsa s 298 putnika i članova posade, koji je bio na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. jula u Ukrajini u blizini granice s Rusijom. Niko nije preživeo, a o krivcu za obaranje aviona i dan-danas se spekuliše.

Zapad optužuje proruske snage da su srušile avion, dok se oni od prvog dana brane tako što optužuju ukrajinsku vojsku.

Izveštavanje o padu malezijskog aviona samo je još jedan delić medijskog potkusurivanja Rusije i Zapada oko ukrajinske krize i ruskog pripajanja Krima.

Svojevrsni informacioni rat vodi se već više od godine, a manipulacije podacima i detaljima iz istrage o padu malezijskog aviona samo su jedan njegov deo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend