20. maj 2015.

Rusija upozorava Facebook, Twitter i Google

In this photo illustration, a Facebook logo on a computer screen is seen through a magnifying glass held by a woman in Bern May 19, 2012. Picture taken May 19, 2012. REUTERS/Thomas Hodel (SWITZERLAND - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY) - RTR32CIH

Šef ruske Federalne službe za nadzor u oblasti veze, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor), Aleksandar Žarov zatražio je od Facebooka, Twittera i Googlea da poštuju zahteve ruskog zakonodavstva

On je podsetio da se mogu suočiti sa sankcijama ako nastave „nezakonite radnje“ u Rusiji. Radi se o kazni i blokiranju stranica s protivpravnim informacijama, preneo je Tass.

Ranije je zamenik šefa Roskomnadzora Maksim Ksenzov u dopisu tim kompanijama ukazao da one ne poštuju zahteve ruskog zakona o blogerima (kako se obično nazivaju izmene i dopune zakona o informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija).

Te kompanije nisu dostavile tražene podatke o dnevnoj posećenosti njihovih stranica, kao ni podatke koji omogućavaju da se identifikuju vlasnici naloga koje dnevno poseti više od 3.000 ljudi.

U svojim dopisima Ksenzov je takođe ukazivao da, ako kompanije ne uklone sa svojih sajtova „informacije koje sadrže pozive na masovne nerede i učešće u ekstremističkim aktivnostma“, kao i učešće u nedozvoljenim javnim događajima, Roskomnadzor će biti prinuđen da „ograniči pristup informacionim resursima na kojima su postavljene takve informacije“.

Služba je više puta obaveštavala tri firme o prisustvu takvih informacija na njihovim sajtovima.

 Foto: REUTERS/Thomas Hodel 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend