30. jan 2015.

Šabić: Imam pravo pristupa svim informacijama

sabic_2Poverenik za informacije od javnog značaja za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da zaštitnik građana ima pravo pristupu bilo kom dokumentru u ovoj zemlji, te mu zato ne treba ničija saglasnost

„Zaštitnik građana ima pravo pristupa bilo kom dokumentu u ovoj zemlji i zato mu ne treba ničija saglasnost, pa ni ministra ni tužioca. Zakonom je predviđen uslov samo za dva najviša stepena poverljivosti i to u odnosu na četiri ili pet izričito pobrojanih slučajeva“, rekao je Šabić, odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije povodom 28. januara, evropskog Dana zaštite podataka o ličnosti.

On je naveo da je potrebno da se prođe bezbednosna provera najvišeg stepena i dobije sertifikat koje su Saša Janković i on prošli.

„Ja apsolutno ne razumem zbrku i gužvu i ideju da bi Tužilaštvo tu imalo šta da odobrava, a naravno samo se po sebi razume da Janković, ja ili bilo koji državni funkcioner ima pravo da se prema poverljivim podacima koji, ako su poverljivi, odnose na odgovarajući način“.

Majkl Davenport nije hteo da komentariše tu problematiku, samo je rekao da to piše u zakonu.

Šabić: Ili nepoznavanje propisa ili rezervisanje pozicije

Šabić je izjavio da je saopštenje Ministarstva odbrane u kome se objašnjava nepostupanje po nalogu poverenika ili fundamentalno nepoznavanje važećih propisa ili pokušaj da se rezerviše pozicija u kojoj će ministarstvo ili sam ministar da odlučuju kada će da poštuju odluke koje su po zakonu obavezuće.

„Morao sam da prokomentarišem.To je ili fundamentalno nepoznavanje važećih propisa, ne govorim samo o Zakonu o slobodnom pristupu, govorim o Zakonu o tajnosti podataka, procedure, standarda, uslova ili pokušaj da se za sada rezerviše pozicija u kojoj će ministarstvo ili sam ministar da odlučuje kada će, a kada neće da poštuje odluke koje su za njega po zakonu obavezuće ili zakone koje su za sve u Srbiji, a posebno za nas koji smo na funkcijama valjda obavezujući“, rekao je Šabić.

On je novinarima pred konferenciju povodom 28. januara Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti istakao da ne zna da li je reč o alarmantnom nepoznavanju propisa, ali da je prosto neshvatjivo šta se dešava.

Poverenik je ranije danas istakao da saopštenje Ministarstva odbrane u u kome se objašnjava nepostupanje po nalogu poverenika, predstavlja dezinformisanje javnosti i pokazuje, ako ništa drugo, onda zabrinjavajuće nepoznavanje relevantnih zakona.

On je u saopštenju naveo da bez obzira da li je takvo postupanje Ministarstva odbrane posledica nepoznavanja zakona ili svesnog nastojanja da se izgradi pozicija u kojoj će ministarstvo samo da odlučuje kad hoće, a kad ne da postupa po zakonu i obavezujućim odlukama nadležnih, ono proizvodi štetu po normalno funkcionisanje pravnog poretka, ugled države i samog ministarstva, navodi se u saopštenju.

Poverenik je naveo da je s pravnog stanovništva neodrživa tvrdnja da deklasifikacija i činjenje dostupnim javnosti bilo kojih informacija na način i postupku utvrđenim kako Zakonom o slobodnom pristupu informacijama tako i Zakonom o tajnosti podataka, može da predstavlja nekakvo krivično delo „odavanja vojne tajne“.

U saopštenju se ističe i da je sa faktičkog stanovništva nezaobilazna činjenica da su informacije o ceni i efektima remonta aviona od pre više godina već u više navrata bile dostupne medijima i javnosti preko konferencija za štampu, javnih istupa i intervjua ranijih ministara i vojnih starešina.

Kako se navodi, nedavno je i ministar u razgovoru sa novinarima „odao“ podatke o broju časova naleta aviona mnogo aktuelnije od onih koji su predmet naloga.

Ministarstvo odbrane je juče povodom poziva poverenika da Vlada Srbije neposrednom prinudom omogući izvršenje njegovog rešenja kojim se ministarstvo obavezuje da jednoj novinskoj agenciji dostavi podatke o ceni remonta i upotrebe aviona MiG-29 u Vojsci Srbije naglasilo da su još 27. novembra 2012. dostavili informaciju o ceni remonta aviona MiG-29.

Kako je navedeno, objavljivanjem konkretnih podataka o dežurstvu vazduhoplova, časovima naleta, obuci i broju osposobljenih pilota direktno bi se ugrozili elementi nacionalne bezbednosti Srbije, jer su avioni MiG-29 angažovani u stalno sadejstvovanim snagama za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora naredenjem koje je stepenovano oznakom tajnosti Državna tajna“.

 Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend