06. dec 2015.

Šabić: Javna preduzeća troše milione za plaćanje kazni

Rodoljub-Sabic-2.jpgPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da pojedina javna preduzeća troše milione državnog novca za plaćanje kazni koje im se izriču jer izbegavaju da dostave podatke o poslovanju i pozvao Vladu da reaguje i omogući pristup podacima

„Vlada bi trebalo da se eksplicitno izjasni, pošto je njena dužnost da po potrebi prinudno obezbedi izvršenje rešenja poverenika, a ona to ne čini“, rekao je Šabić u intervjuu za agenciju Beta. On je ukazao i na „davno uočenu praksu“ da se ne snosi odgovornost za kršenje zakona o slobodi pristupa informacijama, a skrenuo je pažnju i na to da je korupcija uvek prisutna tamo gde su velika materijalna sredstva.

„Indikativno je to da u jednoj vrlo zanimljivoj sferi, kao što je upravljanje javnim novcem i resursima imamo problem sa transparentnošću. To je nešto što zaslužuje pažnju najšire javnosti i vlasti odgovorne za borbu protiv korupcije“, smatra poverenik.

On je ocenio da više ne postoji toliko problema sa rigidnim i zatvorenim sistemima, poput policije i BIA, već da je do informacija teško doći kada je reč o javnim preduzećima.

Poverenik je naveo da javna preduzeća, poput Telekoma, Srbijagasa, Železnice i EPS-a povereniku i javnosti ne dostavljaju podatke, ali uredno plaćaju kazne koje im se zbog toga izriču.

„Reč je o milionskim iznosima budžetskih sredstava“, kazao je Šabić i dodao da mehanizam kojim bi se kazne plaćale ličnim novcem, po prekršajnoj odgovornosti nadležnih, nije profunkcionisao.

„Nadležna ministarstva, prvo pravde, a zatim državne uprave nikada nije odgovorilo, iako sam stalno na to upozoravao“, kazao je poverenik.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend