08. apr 2016.

SAD: Finansirali smo „Panamske papire“

lupaljudiVlasti SAD su putem svoje Agencije za međunarodni razvoj finansirali novinare koji su sprovodili istraživanje ofšor skandala, ali nisu se mešali u njihov posao

Ovo je izjavio portparol Stejt departmenta Mark Toner.

„Novinari su dobijali sredstva iz raznih izvora, uključujući i od američkih vlasti. Te organizacije nisu dobijale pare od Ju-Es ejda kako bi istraživale konkretne zemlje ili ljude, već da sprovode nezavisna istraživanja“, rekao je on.

Toner je ocenio da SAD nisu unapred imale informacije o tom istraživanju, kao ni o rezultatima koje su postigli novinari, jer se, kako je rekao, nisu mešale u njihov posao.

Istovremeno, on je rekao da vlasti SAD nisu odgovorne za objavljivanje „Panamskih papira“.

„Poričem bilo kakvu odgovornost za objavljivanje tih dokumenata“, rekao je on i dodao da su američke vlasti jasno dale do znanja da ne žele da govore o sadržini tih tajnih dokumenata.

Objavljena istraživanja Međunarodnog udruženja novinara (ICJI) o ofšor imovini 12 svetskih lidera, poznata i kao „Panamski papiri“, imala su efekat bombe.

Dok su neki eksperti ocenjivali verodostojnost objavljenih podataka i tražili izvor curenja, drugi su se zapitali ko je od svetskih lidera glavna meta prikupljanja kompromitujućih informacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend