08. apr 2016.

SAD: Finansirali smo „Panamske papire“

lupaljudiVlasti SAD su putem svoje Agencije za međunarodni razvoj finansirali novinare koji su sprovodili istraživanje ofšor skandala, ali nisu se mešali u njihov posao

Ovo je izjavio portparol Stejt departmenta Mark Toner.

„Novinari su dobijali sredstva iz raznih izvora, uključujući i od američkih vlasti. Te organizacije nisu dobijale pare od Ju-Es ejda kako bi istraživale konkretne zemlje ili ljude, već da sprovode nezavisna istraživanja“, rekao je on.

Toner je ocenio da SAD nisu unapred imale informacije o tom istraživanju, kao ni o rezultatima koje su postigli novinari, jer se, kako je rekao, nisu mešale u njihov posao.

Istovremeno, on je rekao da vlasti SAD nisu odgovorne za objavljivanje „Panamskih papira“.

„Poričem bilo kakvu odgovornost za objavljivanje tih dokumenata“, rekao je on i dodao da su američke vlasti jasno dale do znanja da ne žele da govore o sadržini tih tajnih dokumenata.

Objavljena istraživanja Međunarodnog udruženja novinara (ICJI) o ofšor imovini 12 svetskih lidera, poznata i kao „Panamski papiri“, imala su efekat bombe.

Dok su neki eksperti ocenjivali verodostojnost objavljenih podataka i tražili izvor curenja, drugi su se zapitali ko je od svetskih lidera glavna meta prikupljanja kompromitujućih informacija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend