22. sep 2016.

SBB kupio IKOM. Novo ukrupnjavanje na tržištu kablovske televizije

sbb-logoSrpska kablovska mreža (SBB) kupila je Interaktivne kablovske objedinjene mreže (IKOM), saznaje „Blic“

Ovom kupovinom, koju treba još da odobri Komisija za zaštitu konkurencije, SBB će postati jedan od najvećih telekomunikacionih operatera u jugoistočnoj Evropi.

Oko 800 hiljada domaćinstava u Srbiji trenutno koristi neku od usluga SBB-a

Do ove transakcije došlo je nedavno i nije poznato koliko je SBB platio da bi IKOM uključio u svoje poslovno carstvo, ali ono što se zna to je da je 13. septembra upućen zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije, koja treba da utvrdi da li postoji opasnost od moguće zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu. Tek kada ovo nezavisno telo utvrdi procenat njihovog učešća na srpskom tržištu, kupoprodajni ugovor postaje pravosnažan.

Izvor „Blica“ iz SBB tvrdi da je ova kupovina dugo pripremana i da predstavlja deo dugoročne strategije američkog investicionog fonda KKR, koji je 2013. kupio ovu kompaniju.

– KKR želi da od Beograda napravi telekomunikacioni i digitalni centar u jugoistočnoj Evropi. Da bi to ostvarili nastoje da kupe sve kompanije u ovoj oblasti koje mogu. IKOM pored osnovnog i digitalnog paketa kablovske televizije ima i kablovski internet, ali i fiksnu telefoniju i zato je bila interesantna za menadžment i vlasnika KKR Dejvida Petreusa. Dugo se pregovaralo, jer je rukovodstvo IKOM-a imalo visoke zahteve. Nađen je kompromis, međutim, cena je za sada tajna – kaže naš sagovornik.

IKOM je jedan od vodećih kablovskih operatera u Srbiji, koji je na tržištu prisutan više od 10 godina. Pored osnovnog i digitalnog TV paketa kablovske televizije svojim korisnicima nudi kablovski internet i fiksni telefon. S druge strane, SBB je vodeći operator digitalne i analogne kablovske televizije, širokopojasnog interneta i fiksne telefonije u Srbiji. SBB je američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR) prodat 2013. godine, za više od milijardu evra i to je bilo prvo direktno ulaganje ove kompanije u jugoistočnu Evropu. Na čelu Srpske kablovske mreže (SBB) i dalje je tim predvođen osnivačem kompanije Draganom Šolakom.

Na čelu bivši direktor CIA

Dejvid Petreus, prvi čovek KKR grupe, bivši je direktor CIA. On je na čelu američke agencije bio od septembra 2011. do novembra 2012. godine.

 Foto: Personalmag.rs 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend