31. okt 2016.

Sekulić: Za stabilnost države bitno da se reši slučaj oružja

Zoran Sekulić

Zoran Sekulić

Imamo seriju događaja sa ozbiljnim bezbednosnim implikacijama. Zbog stabilnosti države i poverenja, od značaja da se ta stvar rasplete što pre, kaže Zoran Sekulić, direkor i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Fonet

U blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima, u šumi kraj puta koji do nje vodi, policija je u subotu pronašla sanduke s oružjem.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je istraga okončana, a da se rezultati DNK sa oružja nađenog nedaleko od kuće Aleksandra Vučića očekuju uskoro.

Ta stvar mora hitno da bude razjašnjenja i javnost da se obavesti, smatra Sekulić.

„Premijer je nekoliko puta je rekao da ne zna ništa o tome. Kaže da je razgovarao sa direktorom BIA, a ne zna ništa više od toga što je saznao iz medija. To je za druge razgovore“, kaže Sekulić.

„Situacija je ozbiljna, ne sme da bude poprište za politička prepucavanja. Imamo seriju događaja sa ozbiljnim bezbednosnim implikacijama. Imamo slučaj hapšenja u Crnoj Gori, pa slučaj grupe koja je pratila Đukanovića, pa funkcionera iz UKP koji daje podatke stranoj ambasadi. Nemamo epilog tih slučajeva, a generalno je izazvalo zabrinutost u javnosti i stvorilo sumnju kako insitucije fukcionišu. Ovaj događaj je najozbiljniji od svih. Policija, BIA, Vojska ko god se bavi time, moraju da objasne. Ugrožavanje premijera, ministara, predsednika…imali smo tragično isustvo. Ta stvar mora da se rašćisti“,  kaže Sekulić.

Sekulić dodaje da je dobro što je premijer juče „spustio loptu“.

Teorije zavere su deo DNK ovde, dodaje  Sekulić.

„Zato je iz bezbednosnih razloga, stabilnosti države, poverenja, od značaja da se ta stvar rasplete što pre. Premijer je rekao „ako ne nađemo DNK znaću o čemu se to radi“. Mislim da je hteo da kaže da ako se ne nađe DNK, se radilo o pripremama atentata, dakle radi se o profesionalcu“, kaže Sekulić.

Ako se rasvetljavanje ovog slučaja bude odužilo znaćemo o čemu se radi, kaže Sekulić.

„Sve će manje biti razloga da verujemo da je bio pokušaj atentata, a više da je pitanje o nekoj poruci“, kaže Sekulić.

„Pitanje je o čemu se izveštava, ali i o čemu se ne izveštava“

Zoranu Sekuliću uručen je orden Francuske Legija časti u rangu viteza.

„Ovde teško čovek da može da se oseti kao vitez bez obzira na prizanja“, kaže Sekulić.

„Ne postoji stvar koja ne može da se napiše ili kaže, pitanje je kako“.

Dodaje da mi svakodnevno pričamo o lošem stanju u novinarstvu, ali to ima malo efekta.

„Talas banalizacije prolazi kroz sve segmente“, kaže Sekulić.

„Novinarstvo nam je pretežno neodgovorno. Novinarstvo nam je udaljeno od onoga što se zove javni interes. Moramo da čitamo 10 novina da bismo sklopili sliku šta se dešava. Glavna tema je ne samo ono što se izveštava, već i o čemu se ne izveštava“, kaže Sekulić.

Ono što razlikuje novinara od zapisničara je da vršite selekciju, da razlikujete bitno od nebitnog, kaže Sekulić. Urednik FoNeta dodaje da je sve više kršenja novinarskog kodeksa, prema izveštaju Saveta za štampu.

„Uočili su da je za 6 meseci bilo 3.200 kršenja novinarskih kodeksa. To je u proseku 400 po novini. To je povećanje u odnosu na prošlu godinu“, kaže Sekulić.

Sekulić kaže da dolazi do „anestiziranja javnog mnjenja i pasivizacije“.

„Iako su ljudi rezignirani, veliki deo populacije će reći – ja sam apolitičan. A to ima jos veće posledice“, kaže Sekulić.

„EU ima svoje probleme“

Govoreći o pitanju uvođenja sankcija Rusiji, Sekulić smatra da to nije na dnevnom redu.

„Druga je stvar da li neke zemlje članice ili EP u nekim svojim dokumentima očekuju da Srbija uskladi svoju politiku sa EU. Formalno taj zahtev nije na stolu“, kaže Sekulić.

Dodaje da Srbija nekada šalje ambivalentne poruke.

„EU je sada suočena sa svojim problemima. Oni sada gledaju šta će sa sobom. Taj lisabonski sporazum mora da se prepakuje. Proširenje nije među najvažnijim temama“, kaže Sekulić.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend