13. jun 2015.

SINOS traži preciznu informaciju Ministarstva kulture i informisanja

sinos_logo_260Sindikat novinara Srbije (SINOS) zahteva od Ministarstva kulture i informisanja da se decidirano izjasni šta će biti sa medijskim kućama koje predaju privatizacionu dokumentaciju do 19. juna, a šta sa medijima koji to ne učine do tog datuma

U javnosti se spekuliše da će za medije koji do navedenog roka dostave dokumentaciju sa fer tržišnom procenom na dan 31.12.2014. godine, po novom Zakonu o privatizaciji od 28. maja 2015. godine, biti organizovane aukcije i javni pozivi i da će taj proces potrajati do kraja godine. Medijske kuće koje to ne učine dobiće mogućnost besplatne podele akcija radnicima, a ako radnici to ne prihvate, biće momentalno brisani iz registra medija.

SINOS takođe zahteva objašnjenje kako je moguće da zakonom predviđeni rokovi od mesec dana za predaju privatizacione dokumentacije, preko noći budu skraćeni na svega par dana.

Tražimo i da nam se odgovori kako je moguće da postoji tolika nesinhronizovanost izmedju državnih institucija koje su uključene u privatizaciju medija, a odlučuje se o sudbini više od 2.500 radnika iz unutrašnjosti. Zahtevamo i informaciju o sudbini Tanjuga i SJU Radio Jugoslavija.

Ovi zaključci sa jučerašnje Skupštine SINOS u Aleksincu dostavljeni su  Ministarstvu kulture i informisanja. U pismu ministru Ivanu Tasovcu i državnom sekretaru za informisanje Saši Mirkoviću precizirano je da ukoliko delegacija SINOS u utorak, do kraja radnog vremena ne bude primljena na razgovor, da će predstavnici SINOS u sredu biti pred zgradom Vlade Srbije i iste odgovore zahtevati od premijera Aleksandra Vučića.

SINOS je još jednom apelovao na Ustavni sud da se HITNO izjasni o inicijativi SINOS i Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) da li su medijski zakoni, u delu u kojem se lokalnoj samoupravi zabranjuje da osniva medije, u saglasnosti sa Ustavom Srbije.

Skupština je potvrdila podršku svojoj podružnici u „Novostima“ gde je, posle pisma premijeru u kojem se upozorava na dramatično stanje u Kompaniji kojom upravlja Vlada Srbije, za samo nekoliko dana, pod snažnim pritiskom rukovodstva, istupilo osam naših članova. Sindikat će, pre odluke o daljim potezma, sačekati odgovor Evropske i Svetske federacije novinara o ovom slučaju.

SINOS je podržao kolege u “Blicu” i ostalim izdanjima  Kompanije Ringier Axel Springer i pozvao ih da se sindikalno organizuju jer je to jedini način da zaštite svoja radna i profesionalna prava.

SINOS je podržao incijijativu Asociijacije medija za smanjenje PDV sa 10 ne pet odsto za štampane medije jer će to uticati na bolji materijalni položaj zaposlenih u medijima.

Skupština je podržala i inicijativu svojih članova, koji su istovremeno i članovi Udruženja novinara Srbije da se zatraži vanredna skupština UNS-a na kojoj bi se razmotrili stavovi ovog medijskog udruženja prema privatizaciji medija.

Skupština SINOS je izabrala Izvršni i Nadzorni odbor a za predsednicu je ponovo izabrana Dragana Čabarkapa, novinarka „Večernjih novosti“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend