29. maj 2015.

Sloboda Hatidži

Free_Khadija_CenzolovkaSolidarnost Beograđana sa novinarkom uhapšenom u Azerbejdžanu

Na rođendan azerbejdžanske novinarke Hatidže Ismailove, 27. maja, neko je u beogradskom parku Tašmajdan na spomenik Hajdaru Alijevu, nekadašnjem predsedniku Azerbejdžana, postavio poruku „Free Khatija“ („Sloboda Hatidži“).

Ismailova je istraživačka novinarka Radija Slobodna Evropa, koja je od 5. decembra prošle godine u istražnom pritvoru, optužena da je svojim postupcima navela jednog čoveka na samoubistvo (svaka sličnost sa optužbama na račun zaštitnika građana Saše Jankovića je slučajna).

Ismailova je tokom 2012.  istražila ulogu vladajuće porodice u Azerbejdžanu u unosnim građevinskim poslovima i o tome napisala seriju tekstova. Azerbejdžanska vlast je nakon toga dve godine pokušavala da je kompromituje i ućutka, koristeći metode koje su po brutalnosti premašivale čak i brutalnost tabloida u Srbiji.

Kada u tome nije uspela, Ismailova je uhapšena. To se dogodilo dan pošto je Ramiz Mehdijev, šef kabineta predsednika Ilhama Kadijeva, napisao kako ona „prkosi i širi laži protiv uglednih članova društva, kako bi zadovoljila svoje gospodare u inostranstvu“ (svaka sličnost sa optužbama protiv istraživačkih novinara u Srbiji je, takođe, slučajna).

Hajdaru Alijevu je u Beogradu podignut spomenik 2011. godine.

Podizanju spomenika Alijevu (koji je na vlast došao tako što je svog demokratski izabranog prethodnika smenio vojnim udarom i zaveo torturu nad političkim protivnicima) prisustvovali su, pored naslednika dinastije, Hajdarovog sina Ilhama Alijeva, i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

 Foto: Cenzolovka 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend