05. maj 2016.

Slobodan Arežina: Moja smena sa RTV je politički pritisak

Slobodan-ArezinaSmenjeni direktor programa Radio televizije Vojvodine Slobodan Arežina izjavio je danas da uopšte nije bio obavešten o mogućnosti njegove smene sa te pozicije i da je u pitanju „više nego evidentan politički pritisak“

Upravni odbor RTV juče je odlučio da smeni Arežinu zbog, kako je navedeno, „utvrđenog pada gledanosti televizijskog programa i nepostojanja Plana proizvodnje i emitovanja programa RTV za 2016. godinu, kao jednog od bitnih dokumenata vezanih za rad pokrajinskog javnog servisa“.

„Imam želju da vidim zvanično taj dokument, jer je ovo obrazloženje više neka vrsta izgovora, tek tako da se nešto navede. Ja sam zadužen da pravim programski koncept i šemu, koje sam na vreme, krajem prošle godine, predao Upravnom odboru, do duše u prethodnom sazivu i aktuelnom Programskom savetu koji su ih usvojili“, izjavio je Arežina za agenciju Beta.

Što se tiče opužbi za pad gledanosti televizije, Arežina je kazao da je prošle godine, nakon tri godine njegovog rada, RTV imao rekordnu gledanost do tada nezabeleženu u istoriji te kuće.

„Međutim, kada su nam ukinuli signal na Avali (proces digitalizacije), ta gledanost je pala i to je normalna stvar. Kada pogledam ta dva navedena razloga za moju smenu, mogu samo da zaključim da oni nisu pravi, te da su pravi razlozi neka vrsta političkog pritiska“, kazao je Arežina.

Dodao je da nije imao nikakvu najavu do samog dana smene ujutru, da će biti održan sastanak Upravnog odbora na kojem će biti raspravljano o toj temi. „Kada je čovek u novinarstvu, uvek je spreman za ovako nešto, ali juče u 11.00 sati sam čuo da će biti održan taj sastanak na kojem će predložiti moju smenu“, dodao je on.

Kako je objasnio, u narednom periodu će morati da sačeka da dobije zvaničnu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj, te će nakon toga odlučiti koji su mu dalji koraci.

 Foto: Media Centar Beograd  

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend