19. jul 2016.

Slučaj Dade Vujasinović: Stigao izveštaj iz Haga

dada_vujasinovic_b92Uzrok smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović može biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećan slučaj, piše u izveštaju Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu

Izveštaj o rezultatima veštačenja dostavljen je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

„Kao zaključak koji se odnosi na način smrti navodi se da povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radoslava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“, navelo je tužilaštvo.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali.

Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Slučaj smrti Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta u aprilu 2015.

„Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga“, navodi se u ovom dokumentu sa oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva.

Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Radislave Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja. Dada Vujasinović je kao novinarka magazina Duga izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend