14. sep 2015.

Srećna Nova 1948: Kokana Mladenovića bi u zatvor, zbog intevjua za naš portal

4165-2-kokan-mladenovic4Reditelj Kokan Mladenović bi, zbog stavova iznetih u intervjuu datom portalu mojnovisad.com, mogao da robija i do šest godina, zahvaljujući prijavi koju je protiv njega podneo Zoran Đuričić, aktivista Nezavisnog sindikata kulture, a koju je, kaže Đuričić za Blic, ovaj sindikat podržao. Prema navodima medija sindikalac je tužbu podneo zbog navodnog pozivanja na rušenje ustavnog poretka države

Podnosilac tužbe danas nam je kratko odgovorio da ne želi bilo šta da komentariše, čak ni da potvrdi da li je prijavu podneo, a poznati reditelj, za naš portal, na prijavu odgovara prvim utiskom da je „Srbija opasno prekoračila crvenu granicu totalitarizma“.

– To jednoumlje koje vlada našom zemljom i našim životima pokušava da uspostavi apsolutnu kontrolu nad svim tokovima javnog života. A oni koji se ne povinuju tome i koji dozvoljavaju sebi da imaju kritičku svest i svoje stavove javno iznose biće meta svakojakih napada, dok ne shvate, pretpostavljam, da treba da se manu ćorava posla. Tako shvatam i krivičnu prijavu koju je neki fantomski sindikat, ili ko već, podneo protiv mene, a to je prosto jedan način zagorčavanja života, način da nam se svima stavi do znanja da nam neće biti dozvoljeno da govorimo to što govorimo i radimo to što radimo, dok svi ne pristanemo na jednu verziju istine, na to jednoumlje – priča Kokan Mladenović za portal mojnovisad.com.

Intervju koji je zasmetao sindikalcu pročitajte ovde.

Na pitanje da li misli da je razgovor objavljen na našem portalu neverodostojan i u bilo kom smislu izvučen iz konteksta, poznati reditelj odgovara odrečno.

– Ja stojim iza stvari koje govorim, i mislim da našoj državi trebaju nužne i velike promene. Nisam siguran da je taj gospodin Đuričić imao neki napad patriotizma u svemu tome, i više sam sklon da verujem da ta priča ima svoju zaleđinu. Ali, kako god. Naravno da se ne bojim nikakvih postupaka, čvrsto stojim iza onoga što govorim sve vreme i ne nalazim u tome ništa što jedan slobodan čovek u slobodnoj zemlji ne bi smeo da kaže – objašnjava Mladenović, te dodaje da se, ipak, nada da u Srbiji „zdravog razuma još uvek ima“.

– Ja verujem da zdravog razuma još uvek ima. Srbija je jedna upropaštena zemlja, ali nadam se ne toliko da neko može iz čista mira da vas liši slobode, ili da vam odreže neke zakonske kazne za nešto što je apsolutno ustavom garantovano pravo, kao što je sloboda govora, koja ne ugrožava nikoga, naprotiv, iznosi moje lične stavove.

Na pitanje šta misli o izjavi premijera Aleksandra Vučića, koji se, prilikom jedne pres konferencije osvrnuo upravo na Mladenovićeve stavove iznete u intervjuu za mojnovisad.com, reditelj kaže da „oni pokušavaju na sve moguće načine te neke poslednje ostatke slobodnog, građanskog mišljenja stave pod kontrolu, jer to njima jako ne prija.“

– S obzirom na to da opoziciju nemaju, ili gotovo da nemaju, a da su sindikati korumpirani i kompromitovani, to nešto što je ostalo od građanskih sloboda, građanskog glasnog govora, njih jako iritira. Što govori o tome da ipak nemaju apsolutnu kontrolu. Ali ja mislim da je bolje da Aleksandar Vučić ide u pozorište, nego što komentariše ljude iz pozorišta – kaže Mladenović za naš portal, dodajući da sa onim što je u „spornom intervjuu“ izrekao nema nikakvih problema, te da je, naprotiv „jako ponosan na to što smo pričali“.

Premijer lično: Nakon intervjua datog našem portalu „Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, devedesete su došle na naplatu“, Kokanom Mladenovićem se bavio i lično premijer Aleksandar Vučić. On je tada rekao da je sramota da radnici iz kulture koriste takve reči. Kako je rekao, “sramota je blaga reč kojom bih to opisao”.- Taj čovek (Mladenović) koji priziva na krvoproliće govori o sebi. Šta god da kažem bilo bi malo. Sramota je da radnici iz kulture takve reči koriste. Sramota je blaga reč kojom bih to opisao, rekao je Vučić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend